Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Slovenská koruna -> Euro

Ahoj bratia,
poslední dobou se trochu probírám debatami na téma "měla by ČR přijmout Euro". Vidím tam hodně finančních argumentů PRO a hodně emočních argumentů PROTI.
A jsem spíše zastáncem "Euro ano". Tak by mě zajímala reálná zkušenost Slováků, kteří jsou nám blízcí ekonomicky, kulturně i jazykově.
Co se pro vás změnilo přechodem na Euro? Kde jste si polepšili? Kde jste si pohoršili? Chtěli byste zpět koruny? Byl to unáhlený krok nebo vám prospěl?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Čas kdy ČR měla přijmout euro již dávno pominul, nyní je to za současné politické a ekonomické situa… nový
icepower32 19.10.2017 19:24
icepower32
Ja viem mam zakaz, ale musim sa spytat...preco by to bola sebevrazda? nový
fleg 20.10.2017 07:10
fleg
Poznáš, až se konjunktura změní v depresi a krizi. Až budete přispívat na ty jižní hospodářské zázra… nový
L-Core 20.10.2017 09:08
L-Core
A vy prispievat nebudete? CR nie je ziaden soliter, takze akonahle sa zacne potapat EU tak taha so s… nový
fleg 20.10.2017 10:04
fleg
Pokud se bude potápět eurozóna (tedy nějaký stát z ní), není důvod vám cpát peníze, nebudeme-li mít… nový
L-Core 20.10.2017 11:15
L-Core
Viz v kostce l-core, plus budoucí výkyvy ek. situace v eurozóně, kdy tu do pár měsíců/let přijde dal… nový
icepower32 20.10.2017 11:23
icepower32
Ja viem mam zakaz, ale spomeniem priklady zakaznikov z dob, ked sme mali euro. Neviem ako teraz, ale… nový
fleg 20.10.2017 07:29
fleg
Těch 26 mio má ale stejnou kupní sílu, jako 27 mio před měsícem. Kdyby koruna během toho měsíce deva… nový
Zarniwúp 20.10.2017 08:13
Zarniwúp
Těch 26 mio má ale stejnou kupní sílu, jako 27 mio před měsícem. Nema, pretoze kurz koruny nekopiru… nový
fleg 20.10.2017 10:12
fleg
Pohyby měny se ale týkají všech. Spotřebitel na posilování kursu koruny vydělá ve chvíli, kdy "zaplá… nový
Zarniwúp 20.10.2017 13:46
Zarniwúp
Nevím, proč se vždycky, když jde o přijetí Eura, vypichuje jen a jen export. Pretoze je to jeden z… nový
fleg 21.10.2017 13:46
fleg
Takže teď jsi uvedl důvody, proč nepřijmout euro. Ono nic není černobílý, získáním jednoho ztratíme… nový
Prasak 21.10.2017 13:53
Prasak
Uviedol som dôvody, prečo by som odporúčal pre Grécko vlastnú menu, Áno euro nie je biele, vlastná m… nový
fleg 21.10.2017 19:07
fleg
Niekedy v aprili 2017 som podpisal kontrakt na 1mil eur s francuzskym odoberatelom s marzou 10%. V… nový
L-Core 20.10.2017 09:06
L-Core
Len dokedy sa ešte budú tie autá predávať? Potom sa z nedostatku hneď stane prebytok. nový
pozorovateľ 21.10.2017 23:10
pozorovateľ
Ono krasny priklad kedy je vlastna mena viac ako uzitocna je Island. V 2008 tam krachol cely bankovy… nový
fleg 20.10.2017 10:25
fleg
Ve volbách se teď možná také ukázalo, jak voliči oceňují strany podle jejich vztahu k €. nový
L-Core 22.10.2017 14:31
L-Core
Silne pochybuji ze zrovna euro melo nejaky vyznamnejsi vliv. Navic vetsina stran proste rekla "jsme… nový
Dwane Dibbley 22.10.2017 14:35
Dwane Dibbley
Dvě strany řekly "jsme pro euro". TOP09 a ČSSD. poslední
L-Core 22.10.2017 15:11
L-Core

A vy prispievat nebudete? CR nie je ziaden soliter, takze akonahle sa zacne potapat EU tak taha so sebou vsetky staty bez ohladu na to aku menu maju.
Nechapem preco mate stale pocit nejakej samostatnosti, pretoze uz roky sme tu vsetci zavisli na EU a bez EU nema sancu ziaden stat prezit...respektive akonahle z EU vystupi pojde do prudkej krizy. Co si myslis preco anglani tak zdrzuju brexit? Su dosrati az za usami a boja sa co bude, ked z EU odidu.

Pokud se bude potápět eurozóna (tedy nějaký stát z ní), není důvod vám cpát peníze, nebudeme-li mít ve vedení eurohujerské <píp>. Eurozóna # eu.

bez EU nema sancu ziaden stat prezit

Jistěže má. Stačí se vrátit k EHS + celní unii. A problémem by nemusel být ani modifikovaný šengen, ba ani společná měna těch, kteří si ji zaslouží. Já nechápu tu tvou fascinaci tímhle politickým slepencem, řízeným nevolenými byrokraty.

Viz v kostce l-core, plus budoucí výkyvy ek. situace v eurozóně, kdy tu do pár měsíců/let přijde další krize je fajn mít vlastní monetární politiku, který bychom se přijetím eura zcela vzdali. Už nejednou nám zachránila zadek. Důvodů je samozřejmě víc, ale určitě známe, jak dopadla diskuse na téma přijímání migrantů, takže ne, nebudeme tu válčit opět.

Ja viem mam zakaz, ale spomeniem priklady zakaznikov z dob, ked sme mali euro.
Neviem ako teraz, ale v tej dobe vladla tvrda konkurencia, takze ak dohadovali kontrakt do zahranicia sli s marzami celkom dole. Podotykam, ze slo o mensie vyrobne podniky, takze od podpisania kontraktu, k jeho naplneniu a plateniu vzdy uplynulo par tyzdnov/mesiacov.
A prave to bol ten problem, pretoze vykyvy koruny casto sposobovali, ze marza sla vyrazne dole, niekedy sli dokonca do straty. Kopec zakaznikov casto volilo teda poistenie v banke voci kurzovym vykyvom, co im uz beztak biednu marzu este viac znizilo.
Kedze CZ koruna dlhodobo posiluje a je predpoklad, ze bude dalej byt teraz exporterom mam hlavu v smutku.
Ono sa to nezda, sak si poviete, ze ved tam bol posun len o 20-30hal, ale to sposobi, ze 100k eurach stratite 1000, co vas pri par tisicovej marzi pekne zamrzi.
A teraz si pozrite kurz koruny. Niekedy v aprili 2017 som podpisal kontrakt na 1mil eur s francuzskym odoberatelom s marzou 10%. Super zarobim 100k za par mesiacov, kedze dodavka bude v juni, splatnost faktury bude 2 mesiace (to je bohuzial bezne), takze v septembri pridu prachy (ak zaplatia;o)).
Ok prachy prisli, ale co sa stalo. Kurz koruny medzitym vyrazne posili...kym v aprili bol 27czk/euro tak v septebri uz len 26czk/euro, cize ak som si zmenil eura na czk nedostal som na ucet 27mil korun, ale len 26mil a to uz snad vidi kazdy, ze je to rozdiel.
Momentalne ceski exporteri trpia posillujucou sa korunou a pri podpisovani kontraktov musia s tymto pocitat, takze su bud drahsi akoby chceli, alebo si znizia marzu, ktoru povodne chceli. Tak, ci tak oboje ich brzdi a pripravuje o peniaze.
Nehovoriac o tom, ze naopak zlacnie dovoz tovaru zo zahranicia, co nici domacich producentov, ktori musia ist s cenami dole.

Těch 26 mio má ale stejnou kupní sílu, jako 27 mio před měsícem.
Kdyby koruna během toho měsíce devalvovala na polovinu původní hodnoty, byl by to pro exportéra důvod otvírat šampaňské, že inkasoval místo plánovaných 27 míčů celých 54?

Nehovoriac o tom, ze naopak zlacnie dovoz tovaru zo zahranicia, co nici domacich producentov, ktori musia ist s cenami dole.

A spotřebitel dělá co?

Těch 26 mio má ale stejnou kupní sílu, jako 27 mio před měsícem.

Nema, pretoze kurz koruny nekopiruju automaticky aj ceny vstupnych surovin alebo platov. Platy zostavaju tie iste aj po 4 mesiacoch, akurat teba chyba milion na ucte. To vsak tvojich zamestnancov nezaujima.

Kdyby koruna během toho měsíce devalvovala na polovinu původní hodnoty, byl by to pro exportéra důvod otvírat šampaňské, že inkasoval místo plánovaných 27 míčů celých 54?

Svojim sposobom ano. On dostane prachy hned a oslabenie koruny sa prejavi sekundarne ovela neskor (tlak na rast miezd, cena vstupnych surovin a pod).

A spotřebitel dělá co?

Spotrebitel nakupi lacnejsi vyrobok zo zahranica a vykasle sa na domaceho producenta. Ten nepreda, je v strate, musi prepustat, zvysuje sa nezamestnanost...atd. Je to uzavrety kruh akurat, ze tie pohyby kurzu sa prejavuju na dalsich veciach az ovela neskor, zvycajne tyzdnov az mesiacov. Ten vyrobca totizto neskrachuje hned, ludia nepridu o pracu hned, trh sa zmeni az casom...atd.

Pohyby měny se ale týkají všech. Spotřebitel na posilování kursu koruny vydělá ve chvíli, kdy "zapláče" exportér. Pokud by to mělo jít do extrému (domácí producent ve ztrátě, musí propuštět, nezaměstnanost), koruna zase přirozeně oslabí a vydělává exportér.
A je to tak v pořádku. Nevím, proč se vždycky, když jde o přijetí Eura, vypichuje jen a jen export.
Dole píšeš o Řecku, mám tomu rozumět tak, že v době konjunktury Euro ano, ale když půjde stát do kytek, tak hurá zpět k vlastní měně? Až bude (nepřeju to nikomu, samozřejmě) mít Slovensko problémy uteče ke koruně? Tak to vůbec nevím, o čem se tu bavíme..
To není účast v monetárním systému, to je letadlo.

Nevím, proč se vždycky, když jde o přijetí Eura, vypichuje jen a jen export.

Pretoze je to jeden z hlavnych argumentov a hospodarstvo CR je postavene proexportne.

Dole píšeš o Řecku, mám tomu rozumět tak, že v době konjunktury Euro ano, ale když půjde stát do kytek, tak hurá zpět k vlastní měně?

Ano u Islandu sa to ukazalo ako spravny krok, navyse Island odmietol "pomoc" EU a MMF. Ako protipriklad sa zase uvadza Irsko, kde bol bankovy sektor zachranovany silou mocou a je na tom horsie ako Island.
Samozrejme vlastna mena, odpisanie dlhov, riadena inflacia nie su vsemocne nastroje a navyse bolia. Na Islande prisli defacto vsetci o uspory, Island rucil len do 20k eur na obyvatela a vlada jednoducho tie dlhy restruktualizovali...cize inymi slovami odpisala. Ale ludia to pochopili, vladu podrzali a dnes je uz Island "za vodou".
Nikto nevie, ci by podobny model fungoval aj v Grecku, ale vlastna mena a devalvacia (cize podporenie exportu) zneju logicky, takze v pripade velkych problemov by som to odporucal kazdemu statu.

Niekedy v aprili 2017 som podpisal kontrakt na 1mil eur s francuzskym odoberatelom s marzou 10%.

V tom případě si ztrátu plně zasloužíš. Všichni normální věděli, že ČNB kurz uvolní a skoro všichni normální věděli, že půjde koruna nahoru :-p

Momentalne ceski exporteri trpia posillujucou sa korunou a pri podpisovani kontraktov musia s tymto pocitat, takze su bud drahsi akoby chceli, alebo si znizia marzu, ktoru povodne chceli. Tak, ci tak oboje ich brzdi a pripravuje o peniaze.

No a co? 4 roky měli vegáč, zase se může jednou radovat 10mio občanů, že nakoupí levněji. A těm exportérům to evidentně až tak nevadí, když ČR roste nejrychleji z eu a chybí u nás prý 200-300 tisíc zaměstnanců.

Ono krasny priklad kedy je vlastna mena viac ako uzitocna je Island. V 2008 tam krachol cely bankovy sektor a namiesto bezzubeho zachranovania bank pozickami z EU a MMF sa Island rozhodol "zacat odznovu". Vlastna mena, devalvacia a centraln e riadene hospodarstvo.
Kazdy rozumny ekonom v pripade Grecka odporuca rovnaky scenar. Odchod z eurozony, vlastna mena a prudka, ale riadena devalvacia, ktora pomahala exportu a robila tlak na recesiu, ktora by samozrejme zo zaciatku nastupila.
Island sa z toho dostal, je to len maly stat, ale to co fungovalo tam, by fungovalo podla mna aj v Grecku.
Takze kedy vlastnu menu? Prave v krizovych situaciach, ked treba uchopit kormidlo a netrena sa spoliehat na inych.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru