Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Parlamentní volby 2017

- Piráti jsou jediní, kteří celou dobu tlačí téma elektronizace státní správy - nejen obecné řeči, ale konkrétní řešení, některá z nich dokonce exprementálně připravili k otestování.
- S Piráty se shodnu také na maximální transparentnosti státu. Shrnuto: co nemá nálepku tajné, musí být veřejnosti dostupné bez ptaní. V podstatě všechno, co si lze vyžádat přes zákon o poskytování informací. Jsem přesvědčen, že pokud bude vidět dovnitř, výrazně to sebere prostor politickým podnikatelům a nebudou se do politiky tolik drát. K tomu patří také expertní klíče k obsazování pozic v dozorčích radách podniků a podobně, žádné politické trafiky. Nejen že o tom mluví, ale totéž celou dobu sami aplikují. Od začátku má strana pouze transparentní účet, mají zavedený kalendář lobbistických kontaktů, kde mají zaznamenány všechny schůzky - s kým, o čem se bavili.
- Navíc v Praze, kde Piráti mají několik členů v zastupitelstvu, jsou za nimi vidět už i reálné výsledky. Odstavili Kleslovou ze spousty městských firem, kterým poskytovala "poradenské služby" asi za 200k měsíčně, aniž by dokázala vysvětlit, co to bylo za služby, ukázali na firmy členů ČSSD, kterým tvoří spolupráce z městem 90% zisku firmy, dodali na zlatém podnose obvinění na Béma za OpenCard, které ovšem městská rada zahodila a odmítla ho podat k soudu. Jakmile se stali insideři (jakkoli pouze v opozici), začali se v tom úspěšně vrtat.

Pro mě je transparentnost státní správy naprosto stěžejní téma - prostě si myslím, že v prostředí, do kterého je dobře vidět, je mnohem menší prostor na levárny a další důležitá témata budou těžit z toho, že je budou připravovat a rozhodovat kompetentnější lidé, kteří přijdou místo těch, kterým se díky transparentnosti už ty levárny nevyplatí.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat