Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Abyste stále nečuměli do Poradny

Neviditelná strana moci: Stará šlechtická aristokracie. Bohatství šedé zóny přikrmené EU fondy. Schwarzenbergové a jiní prosperují krize nekrize. Skryto před veřejností: Staré peníze potřebují ticho

I v tak bytostně současné struktuře, jako je bruselská byrokracie, si šlechtické rodiny uměly najít své koryto. Vzhledem k tomu, že vlastní stovky tisíc hektarů půdy, prezentují se jako „rolníci“, a tudíž žádají o solidní dotace přidělované EU na podporu zemědělství. Velikost dotace je přímo úměrná velikosti pozemku ve vlastnictví zemědělce. Každý rok tito „rolníci“ jako vévoda z Marlborough, vévoda z Northumberlandu, vévoda z Westminsteru a lord Rothschild obdrží od Bruselu 700 tisíc až 1 milion liber. V této souvislosti jim Brexit samozřejmě neudělal radost.

O majetku 18. vévodkyně z Alby, která zemřela v roce 2014, se říkalo, že by mohla projít ze severu na jih Španělska, aniž by opustila svůj soukromý pozemek. Všechny tyto statky opět dotuje EU. V roce 2006 vyšli na protest rolníci, kteří obdělávají půdu Alby. Žádali, aby se alespoň část dotací ve výši několika milionů dolarů dostala k těm, kdo skutečně pracují na polích. Demonstrace byla brutálně rozehnána a vévodkyně nazvala demonstranty „psychopaty“ a „bandity“. Za to ji soud odsoudil k pokutě ve výši 6 tisíc euro, a EU dál pokračovala v dotování jejích soukromých polností z Alby.

Není to na debatu, ale asi neuškodí si článek přečíst (na nevhodném webu).

Předmět Autor Datum
V EU je možné všechno. Specializoval se na vojtěšku. A velmi se mu dařilo v jejím nepěstování. Vlád…
karel 03.10.2017 21:23
karel
Stále si říkám, že znalost čtení je nadbytečná. Jak krásně by se lidem umíralo v nevědomosti. Při č…
IQ37 03.10.2017 23:01
IQ37
K tomu máslu-v radiu dnes říkali,že už se dá české máslo z Madety někde koupit i za 30 Kč. Bohužel n… nový
Karel04 04.10.2017 11:53
Karel04
To skoro vypadá, jako by každý žral pět kilo másla denně a zdražením se z nás kapitalista snažil udě… nový
karel 04.10.2017 13:24
karel
Sobotka to už asi nestihne. :-D nový
IQ37 04.10.2017 13:32
IQ37
Takové Tesco to pořád vede za ceny kolem 60 - 70,- Kč za 1/4 kila. Viz. máslo v Tesco. Ve spodní čás… nový
IQ37 04.10.2017 13:40
IQ37
Tyjo, to je podobně bez hlavy a paty, jako by to psal Cibulka. nový
Moas 04.10.2017 07:09
Moas
Tak bez hlavy a paty mi to nepřipadá. Ale když se hrabata a knížata prohlašují za rolníky či zeměděl… nový
IQ37 04.10.2017 13:45
IQ37
Ten hodný pán, co chudým rozdává koblihy taky dokáže vysát víc peněz, než kolik odvede na daních. Kn… nový
karel 04.10.2017 13:58
karel
Pěkné. Ovšem je to všechno taky pravdivé? Já předpokládám, že o té výši daně asi nerozhodoval Babiš.… poslední
IQ37 04.10.2017 15:14
IQ37

V EU je možné všechno.

Specializoval se na vojtěšku. A velmi se mu dařilo v jejím nepěstování. Vláda mu platila za každý bušl vojtěšky, který nevypěstoval. Čím více vojtěšky nevypěstoval, tím víc peněz od vlády dostal. A každý halíř, který si neděláním vydělal, investoval do nákupu dalších hektarů polí, aby zvýšil objem nevypěstované vojtěšky. Otec Majora Majora se věnoval nepěstování vojtěšky bez ustání. Celé dlouhé zimní večery zůstával ve světnici a nepouštěl se do oprav postrojů a z postele vstával vždy už před polednem, aby se ujistil, že se nic neudělalo. Všechny peníze investoval moudře a brzy byl jedním z největších nepěstitelů vojtěšky v celém okrese. Sousedé za ním chodili s žádostmi o nejrůznější rady, jelikož vydělal tolik peněz a musel být tudíž moudrý muž. „Bůh ví, že člověk sklidí, co zasel,“ říkával všem.

Joseph Heller: Hlava XXII

http://eur-lex.europa.eu/legal-content/CS/TXT/?uri=CELEX%3A32016R1612

Stále si říkám, že znalost čtení je nadbytečná. Jak krásně by se lidem umíralo v nevědomosti.

Při čtení odkazu na mlíko mě napadlo, jak (a jestli) to souvisí i se součaným "zlatým máslem". Třeba dostali dotace jenom na mlíko, ale na máslo se to nevztahuje. Takže si to možná mléčný řetězec pojistil zvýšením ceny másla. Nedávno proběhla zpráva, že se bude vyšetřovat, kde markety přišly k těm cenám. Zatím to nějak utichlo (ale nesleduju to).

PS: Hellera a Hlavu 22 jsem kdysi četl, ale už si z toho skoro nic nepamatuju. :-)

K tomu máslu-v radiu dnes říkali,že už se dá české máslo z Madety někde koupit i za 30 Kč.
Bohužel ne u nás,ale v Anglii,kam se dováží.A to je v ceně i doprava.Takže tvrzení vlády i Sobotky o předražování obchodníky je asi pravdivé.Vyjímečně mají pravdu,ale příkazy s tím stejně nic neudělají.

Ten hodný pán, co chudým rozdává koblihy taky dokáže vysát víc peněz, než kolik odvede na daních. Kníže ani hrabě to není, to se dá poznat na první pohled.

Podívejme se ale, jak platí daně některé velké firmy, například Babišova firma PREOL. Ta žije ze státních zakázek, protože dodává bionaftu do státního podniku Čepro, který patří pod Ministerstvo financí. Při obratu 6,4 miliardy Kč zaplatila tato firma jen 363 000 na daních. Kdyby takto danily hospody, tak by při obratu 320 000 Kč zaplatily jen 18 Kč ročně.

zdroj

http://www.peak.cz/dotacich-lidech-aneb-agrofert-tezi-podpory-statu/

Pěkné. Ovšem je to všechno taky pravdivé? Já předpokládám, že o té výši daně asi nerozhodoval Babiš. Není tam ani uvedeno, na základě čeho došlo (došlo-li) k výpočtu té daně. Nikde tam nestojí, že se dopustil nějakého trestného činu. Jestli firmy převezou daňové zákony, tak jsou asi ty zákony špatné (a Babiš je asi nedělal). Už si připadám jako jeho obhájce! :-D

Článek na peak.cz se snaží Babiše - jako ministra financí - jenom démonizovat. Podle mě je to další z řady předvolebních podrazů (i vzhledem k tomu, že o té dotaci na Čapí hnízdo nepadlo žádné rozhodnutí o vině, nebo že se skutek stal tak, jak stojí v obžalobě). Jistěže je Agrofert "králem dotací", když je to zároveň jedna z největších firem v republice (píšou to tady).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru