Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Účtenkovka

Ministerstvo bohuzel nesmyslne argumentuje ze QR kod by byl tak podrobny ze by ho tiskarny nedokazaly vytisknout dost spolehlive. Je to absurdni, ale chapu ze statni sprava automaticky predpoklada mimoradnou neefektivitu a datovou redundanci, protoze tak bezne funguji. budou ten pseudoargument omilat dokud jim to nekdo nevyvrati ... vsechno je to jen o optimalizaci ciselnych soustav.

Pokusim se to vysvetlit velmi nazorne jak ve skole aby to pochopil i urednik.

napriklad uctenkovka vystavena na castku "123 456 790", takto by to cislo napsala sekretarka i s mezerami a ulozila bezhlave do QR ... kdyby takhle opsala z uctenky vsechno a ulozila jako QR vsechno melo by ministerstvo pravdu a QR by byl prilis podrobny a necitelny.

takto zapsane cislo "123 456 790" zabere 11B(ajtů) *8 = 88b(itů)

Jak to vyresit ? Tak v prve rade zacneme tim, ze vyhazeme zbytecne mezery, to asi napadne kohokoliv jen trochu chytrejsiho nez ta sekretarka na urade: 123456790 uz zabira 72b(itů)

myslite ze to nejde jeste mnohem usporneji ?? jste vedle jak ta jedle. Pravdou je, ze stale velmi plytvame. Kazdou pozici textoveho retezce vyuzivame jen z malicke casti, jedna pozice textoveho retezce
umi reprezentovat jeden z 256 moznych znaku (zabere 8 bitu) ale to je pro nas zbytecne moc, bohate by nam stacilo pouzivat 4bitove kodovani textovych pozic.
Kazdy znak by mohl nabyt hodnoty 0-9 a pismen a-f coz bohate staci pro veskera cisla i samotny FIK kod ... vyse uvedene cislo 1234567890 bychom tak ulozili jen s pomoci 44bitů a cely fik kod by zabral jen polovinu znaku v textovem retezci nez pri beznem zapisu.

porad si myslite ze to nemuze byt mene než 42b ? Ale muze, muze to byt jen 32b pokud bychom si stanovili ze nejvyssi mozna ulozena cena na uctence muze byt max 4,2miliardy (kdo z nas udela takovy nakup) stačilo by k ulozeni cisla jen 32bitů, tedy z pohledu bezneho 8bitove kodovaneho textoveho retezce jenom 4 znaky.
Takto se da optimalizovat jakykoliv udaj na uctence a minimalizovat jeho binarni reprezentaci a tedy i slozitost vysledneho QR/AZTEC kodu

Timto postupem se muzeme dobrat do stavu kdy cely QR obsahujici vsechny potrebne informace pro hru uctenkovka zabere jenom nejakych 20 znaku a ty uz se daji ulozit jako velmi pekne citelny kod ktery zvladne vytisknout kazda tiskarna a precist i ta nejmene kvalitni kamera.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat