Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Katalansko sa buri

Presne som vedel, ze niekto vytiahne rozdelenie CSFR.
To malo spolocne s Katalancami akurat to rozdelenie.
Btw nemam moc rad kecy o zneuzivani Cechmi, pretoze po rozdelene sa zmenilo to, ze sme boli zneuzivany vlastnymi a to vo vyrazne vacej miere ako kedysi z Prahy. Aspon z mojho pohladu. A dodnes si myslim, ze keby sme sa nerozdelili tak sa mame dnes cca rovnako az na to, zeby sme nezazili tubulentne 90-te roky a meciarizmus.
Ale momentalne sme niekde inde. GB vystupilo z EU a uz teraz sa place o tom ake zle to pre nich bude a nechce sa im z toho. A to je GB mocna a relaticne samostatna ekonomika. Nie je to len tak vybehnut zo zabehanych chodnickov a vyslapat si nove.
Si predstav teraz Katalancov, ze sa trhnu. Madrid s tym samozrejme nebude suhlasit, z EU ich asi nikto hned neuzna. Mozno ani neskor, to uz bude na ich diplomacii. Co hospodarstvo? Co firmy, ktore maju sidlo na ich uzemi? Ak budu svoj tovar a sluzby vyvazat za hranice? Co mena? Kto bude uznavat menu statu, ktory oficialne nebude uznany? Kto s nim bude obchodovat, ked bude mimo EU? Z coho budu zit ludia v state, ktory ich nevie uzivit?
A nebudme naivny...kto bude vladnut v Katalansku po odtrhnuti? Sanca, ze to bude nejaky miestny Meciar a ze sa tam zacne kradnut vo velkom je pomerne vysoka...ori takychto vzburach sa takmer vzdy kmoci dostanu najvacsi hajzli, ktoryi by si inak ani neskrtli.
Nejde o to, ci im fandim alebo nie, ale o to, ze by mali premyslat aj co bude o rok a nielen o tom, co bude zajtra a ze chcembyt samostatny.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat