Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Kvalitní víno

Hoj,
onehdá jsem v Tescu před regálem s vínem vybíral lahev na večerní popití. Bylo nás tam víc a byli jsme celkem pěkně rozprostření... Kdosi se pohyboval u lahví za 60 Kč, já okupoval lahve za 120 Kč a jakási ženská byla v sektoru 200+

A všichni jsme vybírali s velkým zaujetím, jako bychom tomu rozuměli... Donutilo mě to přemýšlet nad tím, co vlastně lidi považují za "dost dobré" víno.

Já osobně se v těch stupnicích nevyznám (neumím rozlišit významy jako "Odrůdové", "Jakostní", "Kabinetní", "Přívlastkové", "Výběr" atp.). Manželka mě poučuje, že mám kupovat "Pozdní sběr", tak to tak dělám. Faktem je, že to začíná tak od těch 120 Kč. Kupujeme spíš suché víno. Jihoamerická vína mi přišla nic moc (logicky, pokud se ta flaša má přeplavit přes půl světa a nestát majlant, tak co v ní asi bude...)

Ve vinotéce jsem byl jen párkrát, zaujaly mě tam některé stejné flašky jako v Tescu, akorát o 50 procent dražší. Tak jsem tam chodit přestal. Předpokládám, že obsah je též stejný. Samozřejmě už jsem ochutnal i různá "sklípková" vína, nicméně nejsem natolik vpitý, abych poznal rozdíl.

Nejhnusnější víno, co jsem kdy pil, je mladé (je jedno jestli Beaujolais nebo Svatomartinské). Ani to jako víno nechutná.
Při nějaké vhodné příležitosti (třeba až mi bude padesát) bych rád ochutnal nějaké echtovní víno, jakože lahev za tisícovku či tak. Jen abych věděl, jestli nastane chuťový orgasmus nebo jestli to bude "hm.... bílé....". Už jsem tedy ochutnal sklenku pravého Champagne (ta lahev stála asi 2500 Kč) ale neoslovilo mě to, nemám rád bublinkové víno (sklenku sektu na Silvestra přetrpím spíš z povinnosti).

Jak to máte vy s vínem? Nějaké zásady, kterých se držíte, když chcete koupit víno, které neurazí? Co jste dosud ochutnali jako nejlepší a doporučili byste?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Vínu nerozumím, beru to jen podle chuti a většinou ty co mi chutnají, odborníci považují za odpad, c…
Schizo 06.10.2017 10:23
Schizo
Nějak mi nedochází logika té bratrovy rady. To jako "lepší víno" udělá v láhvi větší důlek? Vyleptán…
IQ37 06.10.2017 10:59
IQ37
Ale prdlajs, zkrátka ty lepší vína dávají do lahví s větším důlkem, nevím proč a jaký to má význam,… nový
Schizo 06.10.2017 11:03
Schizo
A je v tom sudu alespon poradny dulek? poslední
Dwane Dibbley 11.10.2017 05:44
Dwane Dibbley
Doporučovat někomu víno je stejná troufalost jako doporučovat někomu dívku - každý si musí vybrat a… nový
hynajs 10.10.2017 23:43
hynajs

Vínu nerozumím, beru to jen podle chuti a většinou ty co mi chutnají, odborníci považují za odpad, což je mi úplně jedno :-D

Kdysi mi bratr poradil jednu věc a tu používám dodnes a světe div se funguje .

Pokud už si vybereš druh vína ( červený - bílý, suchý, polosuchý a já nevím co ještě, mrkni se na dno lahve . Pokud je dno lahve rovné, je to šit, čím větší důlek dovnitř lahve tam bude, tím lepší víno to bude v dané kategorii .
Fakt to funguje 8-)
Jinak pozdní sběr je sázka na jistotu, výběr z bobulí je ještě lepší.

Mě osobně chutná sudová Pálava, i když vím, že je to kombinace dvou vín, že sudová Pálava neexistuje, ale je mi to fuk .

Doporučovat někomu víno je stejná troufalost jako doporučovat někomu dívku - každý si musí vybrat a zkusit sám. Vybrat si může - v obchodech můžete najít sice všelijaké, ale vínko z dobrého vinařství si můžete objednat i z e-shopu, sám dva programuji a udržuji (právě pro dobrá jihomoravská vinařství).

Tedy jenom jedno nesmělé doporučení a jeden zážitek, obojí navýsost osobní, což u vína jinak nejde.

Za velmi lahodné víno považuji Svatovavřinecké a mrzí mě, že není zvlášť u mladších moc v módě (i u vín jsou módní odrůdy). Pokud Vaše partnerka nic nenamítne proti pozvání na červené, myslím, že se nemusíte bát jí Vavřinca nalít - osobní zkušenost. Ostatně kdo netouží po víně a má rád dobrý hrozen, Vavřinec je chutný i na jídlo, čím naznačuji, že neprohloupíte, když si jednu hlavu vysadíte mezi stolní na zahradu.

Letos jsme si vyjeli (vyletěli) na Azorské ostrovy. Byl jsem varován, že pokud tam budu chtít ochutnat víno (což jsem určitě chtěl :))), mám vybírat portugalská a ne azorská. Naštěstí jsem neposlechl. Drsností i romantikou červeného i bílého vína z ostrova Pico jsem byl ohromen. Sice ta, která mi chutnala nejvíc, nebyla nejlevnější, řečeno kulantně, ale na dovolené se přece nešetří.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru