Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Obohacovači obohatili Berlín

Ale ono vôbec nejde o ten uterák, ale keď sa niekto volá Abdul Mohammed a je počerný, a niekto sa volá John Smith a je poblednutý, možno trochu ryšavý, tak asi viem, ktorý z nich je Brit, nie? Predkovia Johna boli s najväčšou pravdepodobnosťou anglosasi, rimania, kelti alebo vikingovia, tí mladší možno slúžili v armáde britského impéria, možno pracovali vo fabrike a spracovávali ovčiu vlnu, pravdepodobne kuli železo, jeho možno pradedo bojoval v obidvoch svetových vojnách proti zlým Nemcom za zachovanie Británie a jej kultúry ako takej, pra pradedo možno proti Napoleonovi. Ale robili niečo, čím zveľaďovali svoju krajinu. Predkovia Abdula Mohammeda pásli celý čas kozy niekde v Oriente, možno predávali nejaké koreniny, látky atď, čím sa ich predkovia mohli stretnúť, možno sa ich predkovia stretli ako protivníci na križiackej výprave, potom možno na protinapoleonovskom ťažení či už ako spojenci alebo protivníci, ale viac s Britmi nemal nikdy spoločné. Potom tento Abdul Mohammed príde do Británie aj so svojimi krajanmi, vyžaduje si svoje nadpráva, prináša do krajiny cudzie zvyky, cudziu kultúru, hovorí lámavou angličtinou, určite to nie je žiadny londýnsky cockney ani vznešená RP, jeho známy sa rozhodne sadnúť do kamiónu a pár miestnych v mene Allaha vyvraždiť, čo Abdula samozrejme nijako ani nesere, možno to ticho schvaľuje. Behom pár desiatok rokov on aj so svojimi krajanmi zmení Londýn, kedysi hlavné mesto hrdého impéria, na vybudovanie ktorého skutoční Briti krvopotne makali, na nepoznanie, pomaly sa začína podobať na jeho domovinu. A ja tohto človeka, ktorý britské zvyklosti ani nerešpektuje, mám nazývať Britom? Nie, nie som padnutý na hlavu.

Inak Číňana, Japonca a Kórejca viem od seba celkom spoľahlivo odlíšiť, aj keď sú to všetko povedzme príslušníci jednej rasy, čo u Brita a Araba ani neplatí. Stačí mať oči otvorené, všímať si rozdiely, taký Číňan sa dá od Japonca odlíšiť úplne bez problémov, či už podľa postavy, tvárových čŕt, pigmentácie pokožky, ale aj oblečenia. Číňania a Kórejci sú si už trochu podobnejší, ale stále to ide, nepotrebujem na to žiadne papiere, v papieroch môže byť napísané hocičo, to sa radíš iba tým, čo má kto kde napísané, a spoľahnúť sa na svoj vlastný rozum ti nič nehovorí?

Američania sú trošku špecifický národ, tam sú iné pravidlá. Amerika je tkzv. melting pot, kde sa rôzne kultúry zlievajú do jednej. Toto sa v Británii očividne nedeje, inak by sa tam vôbec nechodilo z mešity a ramadán by sa neoslavoval. Ďalšia vec je, že ľudia sa tam delia oficiálne na etnické skupiny, t.j. caucasian, hispanic, black, asian, indian american, čo je podľa tvojej logiky čistý rasizmus.

Neviem o čom sa tu mi vlastne bavíme, keď niekto má na svet takýto rovnostársky pohľad a nechce pripustiť medzi ľuďmi žiadne rozdiely. Neschopnosť rozoznať Angličana od Araba je už riadny prúser.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat