Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem ČNB, intervence a jejich konec.

Jak jsem vysledoval, po netu, mezi lidmi a dokonce i v odborných kruzích se docela diskutuje na téma bankovních intervencí, jejich významu a zejména způsobu ukončení.

Pro ilustraci sem dávám link na graf z novinky.cz

[599550-top_foto1-o96qn.jpg]

(https://www.novinky.cz/ekonomika/431331-cnb-tiskne-koruny-jak-o-zivot-za-intervence-utratila-uz-zavratnych-1-5-bilionu.html)

Co si myslíte o intervencích?

Já za sebe: Intervence byly OK, k žádnému "ožebračení" nedošlo, naopak ekonomika šlape jak hodiny. Co se týká ukončení, tak si myslím, že přijde až v létě nebo dokonce na podzim a bude to zcela tiché opuštění regulace. Zajímavé bude IMHO sledovat jakou strategii rozpouštění eurových rezerv zvolí ČNB.

Předmět Autor Datum
Já ti nevím. Vytiskli skoro celý státní dluh... Cílem, co jsem zachytil, je plánovaná udržitelná inf… nový
Zarniwúp 07.03.2017 12:39
Zarniwúp
Jako ranec se to zdá, ale realita je taková, že to zase tak velké peníze nejsou (samozřejmě na úrovn… nový
touchwood 07.03.2017 14:40
touchwood
Tím rancem jsem myslel ten leden, ten samozřejmě ani v tom grafu, ani v té práci není a být nemůže.… nový
Zarniwúp 07.03.2017 18:56
Zarniwúp
Já jsem nachystán na 6.4.2017 odpoledne/večer :-) Za mě čistě osobně intervence OK nebyly. Umělé zn… nový
L-Core 07.03.2017 16:56
L-Core
Kdyby byla koruna za 22Kč, byli by v průřezu Češi daleko větší chudáci IMHO. Došlo by totiž k omezov… nový
touchwood 07.03.2017 19:45
touchwood
Ale ono to euro za 23 a něco už bylo, 7/2008. Že následně byla krize, to nebyla vina Česka, tu jsme… nový
L-Core 07.03.2017 20:13
L-Core
Euro bylo za tolik, protože eurozóna byla v té době už v krizi, zatím co my jsme se do ní teprve řít… nový
touchwood 08.03.2017 11:10
touchwood
Nebyla. Krize v eurozóně přišla až v září a kurs koruny ji kopíroval v aktuálním čase. Maximum CZK/E… poslední
Zarniwúp 08.03.2017 12:19
Zarniwúp

Já ti nevím. Vytiskli skoro celý státní dluh...
Cílem, co jsem zachytil, je plánovaná udržitelná inflace 2%, což znamená, že za lidský produktivní věk ztratí měna asi 2/3 hodnoty, možná víc (někde kolem 33 roku je to polovina, dál jsem to odhadoval).
Za ten leden je to strašlivý ranec, nevím, co si o tom myslet, ale nepůsobí to zdravě.

Tím rancem jsem myslel ten leden, ten samozřejmě ani v tom grafu, ani v té práci není a být nemůže. Myslím, že pokud se to bude opakovat, budou mít klepky to uvolnit....

Ta práce mě zatím moc nenadchla, protože se tam například hned na začátku píše, že základním motivem intervencí je zvýšení množství peněz v ekonomice a o pár stránek dál se tam píše, že když to tvrdí rakouská škola není to pravda, protože centrální banka to může dělat jen nepřímo (podrobnosti vynechávám). Intervence za zvýšení peněz v ekonomice je součástí řízení množství peněz v ekonomice, to mi nikdo nevymluví.
Pak jsem z toho vyčetl, že jim v tom dělaj občas bordel lidi, protože si vzpomenou, že budou vybírat víc hotovosti a ta je fuj, protože se jí využívá v šedé a černé ekonomice. Už aby se ty papírky zrušily a měli jsme to pod kontrolou bez potíží.
Já vím, že jsem z toho vybral jenom něco, ale to z toho křičí.

Já jsem nikdy ani moc nepochopil ten polštář pro exportéry. Prodaj kyblík za 27,-. Bez intervencí by ho museli prodat za 22,-. Teď za 27,- dostanou 1€. Bez intervencí by za 22,- dostali 1€. Je možné, že v tomhle uvažuji někde špatně, nevylučuji.

Já jsem nachystán na 6.4.2017 odpoledne/večer :-)

Za mě čistě osobně intervence OK nebyly. Umělé znehodnocování koruny (která by reálně měla být někde kolem 22-23Kč/eur) akorát dělá z Čechů chudáky. Třeba ale mocní chtějí, abychom byli stát druhé kategorie, otroci a montovny pro naše západní sousedy. Jo, beru ten "polštář" pro rozmazlené exportéry.

Každopádně cítím velké turbulence. Pokud bude kurz výrazně kolísat, bude to solidní šance na tom něco (dost) trhnout, a to i opakovaně, zahojit se po letech mizerných úroků z vkladů. Netuším, jak se bude chovat ČNB. Když kurz uvolní a druhý den začne opět intervenovat proti koruně, bude jí to stát mnohem více. Netuším, jak moc by si troufli (bilión Kč měsíčně), ale už teď se pohybují na hodně tenkém ledě. Nejsem makroekonom, ale myslím, že z toho ledna 2017 ani oni nemají klidné spaní.

Stačí mít dostatek peněz a účet u brookera s minimálními poplatky, šou může začít :-)

Kdyby byla koruna za 22Kč, byli by v průřezu Češi daleko větší chudáci IMHO. Došlo by totiž k omezování exportu, snižování objemu výroby a tím i propouštění a krachům firem. To by vedlo k dalším krachům v terciární sféře. Je třeba si připomínat, že česká ekonomika ještě stále stojí na výrobě a exportu zboží s malou přidanou hodnotou, tudíž odmigrovat výrobu do výhodnějšího státu není zase až takový problém.

Co se týká spekulace na trhání na koruně a jejím kurzu, byl bych velmi opatrný.

Ale ono to euro za 23 a něco už bylo, 7/2008. Že následně byla krize, to nebyla vina Česka, tu jsme kompletně importovali kvůli kvalitní práci všelijakých západních finančních institucí.

Spekulace bude jednoduchá, sledovat online po ukončení intervencí volný pád eura a ve správný okamžik je nakoupit. Hoši, kteří spolu mluví (a budou mít echo od insiderů), na tom trhnou za okamžik minimálně stovky mega. Problém bude, nekoupit příliš brzy. Pokud se kurz nepohne (pohne minimálně), nic se neděje, korunky zůstanou doma. Dnes(!) si myslím, že moje (i v ČBN) psychologická hranice bude 25,5, to může být klidně otázkou hoďky. Pak to ČNB nevydrží a zasáhne; ideální by bylo následně eura někde za 26,5 prodat. Čistý zisk na jednom "současném" euru 2,50Kč, to by docela šlo, ne? :-p

Prodat teď eura za 27 není podle mě vůbec špatný nápad. Přinejhorším, pokud se nic nestane (a bude je člověk k něčemu potřebovat) je zase za stejnou cenu koupí zpět - jasně, že ne ve směnárně, kde je rizdíl nákup/prodej kačka pade.

Nebyla. Krize v eurozóně přišla až v září a kurs koruny ji kopíroval v aktuálním čase. Maximum CZK/EUR bylo ve stejné době, jako maximum CZK/USD a EUR/USD. (Dolar byl za 15,-CZK)
Rozhodně se z toho nedá vyčíst, že koruna byla silná díky tomu, že eurozóna byla v krizi. Koruna a Euro byly silné, protože slabý byl Dolar.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru