Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Pomoc s výběrem oboru na VŠ - Anketa

Ahoj, jsem student gymnázia a tento rok se budu hlásit na vysokou školu. Momentálně mám ve výčtu obory jako Ekonomie, geografie, anglický jazyk a literatura, historie, herectví, psychologie. Zajímá mě všechno, co jsem zde napsal. V ekonomii mě zajímá hlavně mezinárodní obchod a finančnictví, historii mám jako můj nejoblíbenější předmět na základní škole, gymnáziu a vždy za 1, anglický jazyk a literatura - mám rád angličtinu, anglickou literaturu, kterou čtu pokaždé v originále a celkově mě zajímá Amerika a Velká Británie, a z té literatury taky čerpám poznatky, které využívám v herectví a taky rád píšu příběhy, se kterými bych chtěl taky psát knihy a z těch knih scénář, kterým bych pak natočil film ve kterém budu hrát. Herectví mě zajímá hlavně film a to prakticky odmalička, navíc jsem v divadelním souboru a hrozně mě baví hrát nějaké postavy, psychologie, protože chci poznat jak lidé myslí, jak je ovládat, řídit, což se dá využít v tom obchodě a finančnictví a taky chci poznat sám sebe, to mě psychologie umožní - má velký potenciál, navíc by mě bavilo dělat s lidmi, poslouchat jejich příběhy a snažit se jim pomoci. Geografie, protože mám rád přírodu jako celek, rád cestuji a poznávám nové kultury, památky a mám rád mapy. Poradíte mi, co si mám vybrat, s ohledem na peníze, možnostech uplatnění oboru v budoucnosti? Pokud možno se účastněte ankety každý, kdo přijde sem, pomůže mi to udělat si dobrou představu o tom, co chci v budoucnu dělat. Přeci jen mi je 19 let a nejsem tak zkušený jako starší. Nechtěl bych udělat chybu při výběru oboru a za rok si dávat znovu přihlášku. Pokud bych si měl zvolit něco jiného, napište co? Není vyloučeno, že bych mohl studovat více než jeden obor, samozřejmě vždy 1 studium a pak další, tak bych si rozšířil pole působnosti a byl na trhu žádanější. Děkuji

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Mam pocit, tohto mladenca uz netreba dalej riesit. Ak je pravda, co pise (co nemusi) tak ucenie na s…
fleg 01.03.2017 08:30
fleg
Copak, snad nezávidíte, že jsem se konečně našel. Někomu to trvá dlouho než v sobě objeví potenciál…
Nathaniel 01.03.2017 20:42
Nathaniel
Už je po uzávěrce. Můžeš konečně prozradit, jestli jsi troll nebo hlupák. nový
karel 01.03.2017 20:48
karel
Proč myslíš? Uspět můžou jen ti, co myslí jinak než ostatní lidé a to já myslím, protože chci nečeho… nový
Nathaniel 01.03.2017 21:13
Nathaniel
Znám pár relativně bohatých podnikatelů. V NY nebydlí a miliardáři to taky nejsou, to ne, ale třeba… nový
Zarniwúp 01.03.2017 21:18
Zarniwúp
Aha, takže vysoká škola mě tedy nepomůže k tomu, abych se stal hodně bohatým a žil si na Upper East… nový
Nathaniel 01.03.2017 22:04
Nathaniel
Ale vždyť jo, vysokou školou rozhodně nic nezkazíš a vzdělání lze doporučit vždy, nezanedbatelný kus… nový
Zarniwúp 01.03.2017 22:42
Zarniwúp
Zavidiet hlupost, naivitu, ci nadmerne sebavedomie je nezmysel, takze nie...urcite ti tu nikto nezav… nový
fleg 02.03.2017 06:25
fleg
Myslíš, že když je člověk sebevědomí, tak nic nedokáže? Sebevědomí, cílevědomost a vytrvalost jsou m… nový
Nathaniel 02.03.2017 12:27
Nathaniel
nahoď jsem nějaké jeho video nebo pořad... Marek opravdu, ale opravdu není jůtuberák... budejovice… nový
jirka44 02.03.2017 13:14
jirka44
Tos nemohl najít něco novějšího, než čtyři roky starý zdroj? :-P Abych se přiznal, tak je mi to leh… nový
marekdrtic 02.03.2017 18:44
marekdrtic
Máš základní předpoklad pro práci managera - máš větší sebevědomí, než IQ. Pokud jde o Marka, tak t… nový
Prasak 02.03.2017 13:16
Prasak
Dík...Podle anket jste hlasovali pro Herectví - 10 lidí, Něco jiného - 7 lidí, Anglický jazyk a lite… nový
Nathaniel 02.03.2017 15:57
Nathaniel
Když jsme se tu tak snažili ti poradit, doufám, ža nám budeš pravidelně referovat, co a kde studuješ… nový
Yarda 03.03.2017 08:08
Yarda
Jasně,v herectví ty miliony vyděláš nejlíp.Než se dostaneš na vrchol a máš na to i fyzicky,můžeš zat… nový
Karel04 03.03.2017 10:35
Karel04
Z vlastní zkušenosti, žil jsem nějakou dobu poblíže Chicaga a byl vyslán na služebku poblíže L.A. By… nový
jirka44 03.03.2017 11:39
jirka44
Hledal jsem něco jiného a padnul jsem na tuhle debatu. Nathanieli. Co jsi nakonec zvolil a jak jsi… nový
Yarda 16.10.2019 22:46
Yarda
Ak si kliknes na jeho konto uvidis, kedy bol naposledy prihlaseny...v 2017. Takze sa nedozvies, co s… nový
fleg 16.10.2019 23:27
fleg
A není to spíš datum registrace? Nebo toho tam vidíš víc, než obyčejní smrtelníci. nový
Wikan 17.10.2019 11:19
Wikan
To neviem, ale datum registracie nevidim, u teba som videl dnesny datum. nový
fleg 17.10.2019 11:52
fleg
Jak to, že nevidíš datum registrace? ::) Hned nahoře, vpravo od nicku, šedým písmem - a je tam i ča… nový
L-Core 17.10.2019 12:44
L-Core
Dakujem ti za otvorenie oci, uz to vidim;o). poslední
fleg 17.10.2019 18:11
fleg
Jo, "A" a "M" toho vidí víc. nový
L-Core 17.10.2019 12:45
L-Core

Mam pocit, tohto mladenca uz netreba dalej riesit. Ak je pravda, co pise (co nemusi) tak ucenie na same jednotky nemusi nic znamenat, jeho myslenie ho odsudzuje na neuspech uz teraz..
Ja som sa celu zakladnu a strednu skolu len flakal a predsa som bol vyznamenany a drzku som si narazil na na vyske (vlastne uz na tych prijimackach ako som spominal vyssie).
Na rozdiel od chlapca som sa sice vzdy povazoval za nadpriemerne inteligentneho a sikovneho cloveka, co dosahoval v detsve uspechy, ale...v ramci skoly, mozno okresu. V ramci kraja som uz koncil niekde v strede a cim dalej by som siel tym by bola moja "vynimocnost" bezvyznamnejsia.
Ono nie je problem byt nadpriemerene inteligentny, ked IQ priemer ludstva je 100, ale byt 1% spicka to by musel mat fracek asi ine vlastnosti a danosti ako ma. Nehovoriac o povahovych.

Copak, snad nezávidíte, že jsem se konečně našel. Někomu to trvá dlouho než v sobě objeví potenciál a někdo na to nepřijde celý život. Já jsem si zvolil dobře, teď už jen přijímací zkoušky mě dělí od mého snu. Všechno začne v říjnu, nová kapitola mého života. Doufám kde se dostanu, jestli do Prahy nebo taky do zahraničí. Zajímají mě obory, ve kterých být špička znamená být také hodně bohatý. V obchodě a filmovém průmyslu se točí miliardy dolarů a nejen tohle bude moje motivace stát se tím THE ONE. Myslím, že jsem si zvolil dobře, i když hodně lidí většinou těmito obory opovrhuje a volí raději technické nebo přírodovědné disciplíny, kde je mnohem těžší se prosadit. Chytří lidé volí obchodní, finanční a zábavnou alternativou, protože stát se slavným a bohatým je v těchto sférách o hodně lehčí než v předchozích jmenovaných. Když je někdo dost chytrý a dělá lehké věci, je v nich nadprůměrný než lidé kteří jsou průměrně chytří a jdou do těch samých oborů. Většinou se očekává, že nadprůměrní jedinci půjdou na techniku, matfyz atd. Jenže když si zvolí třeba tu obchodní sféru jsou v nich špičky a o tom to je. Nač se zbytečně trápit těžkými obory, když můžu za méně než poloviční námahu oproti ostatním těžkým oborům získat vícero peněz než v tamtěch oborech.

Ve stručnosti:

Těžké obory - vysoká námaha - málo peněz
Lehké obory poloviční námaha - moc peněz.

Jestli to lidé chodí studovat jen kvůli tomu, aby si udělali jméno, tím že studují těžký obor a zapůsobili na veřejnost a mysleli si, že když něco takového vystudují a v práci z nich rychle udělají ředitele nebo aspon dobře placený post, tak se mýlí. Tohle myslím platilo před 20 lety, ne ted.

Znám pár relativně bohatých podnikatelů. V NY nebydlí a miliardáři to taky nejsou, to ne, ale třeba zase nakupují nemovitosti v Německu - prostě jako investici... Jednoho mám i v příbuzenstvu, vzdělání - vyučený elektrikář. (Tohle střední vzdělání/vyučení v oboru a nazdar bazar mají tihle podnikatelé společné - elektrikář, elektrikář, skladník....)
No a tenhle elektrikář/majitel firmy má ten názor (a mají ho i ti ostatní), že lidi dělají vysoké školy proto, aby se pak ucházeli o práci u něj.
On i ti ostatní to mají empiricky ověřeno. :-)

Aha, takže vysoká škola mě tedy nepomůže k tomu, abych se stal hodně bohatým a žil si na Upper East Side v New Yorku? Vysoká škola je vlastně jen vstupenkou k dobře placené práci ve firmě, kde se bez titulu nedostanu. protože se tam na to hraje. No ono i lidé ve firmách jsou dost bohatí, když se vypracují na senior partnery nebo generální ředitele/manažery. Pro mě je důležité získat vzdělání jedno nebo dvě ve směru jakým se chci ubírat - business a showbusiness a u vysoké školy začít budovat svou kariéru, tohle je můj plán a ten uskutečním

Zavidiet hlupost, naivitu, ci nadmerne sebavedomie je nezmysel, takze nie...urcite ti tu nikto nezavidi, nie je co.
Ono zatial si nic okrem reci, co budes a co dokazes nepredviedol.
Ako pise Karel bud si trol, co sa tu zabava alebo blbec, co ma neuveritelne skreslene predstavy o zivote.
Zober si Mareka, chalan by mi mohol byt synom a uz toho dokazal viac ako ty a ja dohromady. A bez zbytocnych kecov o tom ako bude v 1% elite a ako sa tam dostane.

Myslíš, že když je člověk sebevědomí, tak nic nedokáže? Sebevědomí, cílevědomost a vytrvalost jsou mé silné stránky. Kdybych třeba 100 krát neuspěl v herectví nebo businessu, budu to zkoušet dál dokud to nevyjde, protože když já něco chci tak to dostanu, i kdyby to mělo trvat pár let, docílím toho. Já rozhodně nejsem typ člověka, který se smíří s neúspěchem, to fakt ne. Však všechno ukáže čas. Když opěvuješ Marka, nahoď jsem nějaké jeho video nebo pořad...

Tos nemohl najít něco novějšího, než čtyři roky starý zdroj? :-P

Abych se přiznal, tak je mi to lehce nepříjemný, nechtěl jsem to dělat a nebylo to účelem, ale když už jsem se tu vyskytnul jako jakýsi "vzor úspěchu" (s čímž se neztotožňuju, mimochodem :-D ), tak větší vypovídací hodnotu má spíš životopis nebo LinkedIn:

https://www.linkedin.com/in/marek-nov%C3%A1k-747243a3/

(možná za pár dní někoho z adminů poprosím, aby tenhle odkaz smazal, ještě si to rozmyslím, jestli je dobrý, aby to tu takhle veřejně viselo po delší dobu)

Média jsou fajn, ale takhle samostatně jsou to takové útržky bez konceptu a bez příběhu za tím. Vůbec vám to nemám za zlý chlapi (Jirka a Prasak), naopak. Média je ale třeba brát s rezervou, někdy (třeba i nechtěně) z lidí dělají něco, co nejsou. V průběhu času se člověku formuje názor na různé věci, ale co člověk někde řekne, to už na papíře, v archivu nebo na internetu zůstane navždy :-). I u mě se dají dohledat nějaká tvrzení, za která se teď mlátím do hlavy a byl bych nejradši, kdyby to nikde neviselo (záměrně nekonkretizuju). I když jsem v médiích exponovaný poměrně hodně, tak to kvůli tomu určitě nedělám, jak se občas možná někomu může zdát. Abych nějakým způsobem dodefinoval to, co je na Linkedinu, tak jsem se prostě po pár letech, kdy jsem bloudil od vývoje webů po všechno možné, našel v medicíně a v elektronice. Pracuju s lidma z praxe a vědy na věcech, který mi dávají smysl. Procestoval jsem díky tomu prakticky zdarma nebo s minimálníma nákladama za poslední 3 roky přes 15 zemí a to má pro mě třeba daleko větší hodnotu, než peníze. Těch mám tolik, kolik potřebuju. Na ty je čas, ty přijdou se zkušenostma.

Pro tazatele - mít sen je super a taky jich spoustu mám, ale křečovitě se jich držet a následovat je přímou cestou, to strašně unavuje. A omezíš si pole vidění, budeš se koukat na velice úzké spektrum věcí a možná ti něco mezitím uteče.

Dík...Podle anket jste hlasovali pro Herectví - 10 lidí, Něco jiného - 7 lidí, Anglický jazyk a literatura - 6 lidí a Ekonomie - 4 lidi...dále Psychologie - 1 hlas, Historie - 0 hlasů a Geografie - 2 hlasy. Takže to s přehledem vyhrálo Herectví, anglistika a ekonomie. Takže věnovat se budu herectví a obchodu + angličtina, kterou budu hojně využívat v obou směrech. Nakonec jste to stejně odsouhlasili a doporučili co bude pro mě vhodné, i když jsem se rozhodl sám:-)

Z vlastní zkušenosti, žil jsem nějakou dobu poblíže Chicaga a byl vyslán na služebku poblíže L.A. Byl jsem tam asi týden a poměrně brzy jsem zaregistroval, že na rozdíl od mého bydliště je tu nápadný výskyt hezkých holek u pokladen, benzinek a tak vůbec. Jak mi pak potvrdili i kolegové v práci, hezký holky se tam prostě stahujou z celý emeriky, protože Holywood...i od nás to občas některou napadne
lide.aspx

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru