Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dotace deformují trh

LINK - IDNES

Tak hlavně že se euro-dotace čerpají na smysluplné a hlavně potřebné projekty. Vždyť vlastně silnice jsou tu nové/opravené, železnice všude dostupná, máme tu stovky kilometrů nových dálnic a obchvatů, zemědělci se mají jak prasata v žitě, veškeré kulturní památky jako nové, zdravotnictví a školství na nejvyšší úrovni, tak proč bychom s nevyužitými penězmi nemohli sponzorovat golf - vždyť je to lehce dostupnej a hlavně potřebnej sport pro obyčejné lidi :))

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Dotace se dají sehnat na kdeco a nejen u nás. olomouc-zpravy.aspx 268755-top-ten-potrhlych-dotaci-… nový
Karel04 14.02.2017 18:43
Karel04
Ma pravdu ten chlapec.. https://www.novinky.cz/ekonomika/430109-zkrachoval-jsem-kvuli-dotacim-tvrdi… nový
icepower32 04.03.2017 05:31
icepower32
Jo, sedí to prakticky do písmene. Naší firmu to také stálo málem existenci (tiskárna). I ten závěr č… nový
Zarniwúp 04.03.2017 22:22
Zarniwúp
Tady je něco o té tiskárně ještě před krachem: http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_… nový
Zarniwúp 06.03.2017 13:40
Zarniwúp
Dotace na komerční projekty a záměry jsou čisté zlo, to s tebou naprosto souhlasím. nový
touchwood 06.03.2017 20:27
touchwood
Nejhorší na tom snad je, že tohle nikdy nevysvětlíš lidem z provozu. Určitě ne většině. Je pravda, ž… nový
Zarniwúp 07.03.2017 11:14
Zarniwúp
tohle nikdy nevysvětlíš lidem z provozu. Ale jo, jde to, jen to stojí neúměrné úsilí. A jak správně… poslední
touchwood 07.03.2017 12:07
touchwood

Jo, sedí to prakticky do písmene. Naší firmu to také stálo málem existenci (tiskárna).
I ten závěr článku sedí, vím minimálně o jedné takto zafinancované větší tiskárně (přes sto lidí, v oboru dost známá), která po cca sedmi letech skončila. Tedy, skončila, majitel rozjel znovu, pod jiným názvem, opět dotace - rozvoj jak sviň.
Bylo by to na článek, ale když ani TW nechce pouštět infa z oboru, tak proč bych měl já, že jo. :-)

Tady je něco o té tiskárně ještě před krachem: http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=3919&buxus_svettisku=66bb675c276d98ece34516bc2dec3182 zainteresovaný v tom článku najde info mezi řádky, ale pro přehled stačí.

Někdy v roce 2005 (cca) stál moderní nový tiskový stroj formátu B1, 10 barev, přibližně 100M. Buď ty prachy máte v kešeni, nebo úvěr.
Pořizovací cena nového stroje průběžně klesá, o dva roky později se podobné dalo pořídit za 60-70M. Normálně se s tím počítá (máte dočasný náskok v technologii), dotace to ale sundaly o dalších až 49%. Takže jsme po dvou letech na nějakých 35M investice.
Tehdy při téhle konstelaci: 60-100 zaměstnanců, 8-12M měsíční obrat. Je pak rozdíl splácet 10%, nebo 3% obratu...
Za těch 500K a zbytek "od státu" se pochopitelně vyplatí to pak drtit 5-6 let (do splacení úvěru) bez přípravy na další investice, pak to zabalit a začít pod jinou firmou (jak jsem psal - vím minimálně o jedné). Tedy - využít zkurvené ceny krátkodobě.
"Rejže" se děla i v "divokých" devadesátých letech (dají se jmenovat firmy, ale proč, že), ale v podstatě do roku 2000 se trh od rychlopodnikatelů očistil. Dotace daly možnost rozjet druhou vlnu...

Východočeská tiskárna si toho nabrala víc, ale v té době a za normálního stavu trhu to bylo naprosto v pořádku. S příchodem dotací to bylo smrtící.
Dotace zabily podniky, které chtěly být na špičce samy o své vůli a za své ve smyslu spláceného úvěru. Dotací si stát firmy koupil. Dotací stát zabil kontinuitu rozvoje, je to ztracených aspoň patnáct let, spíš ale víc.

Nejhorší na tom snad je, že tohle nikdy nevysvětlíš lidem z provozu. Určitě ne většině. Je pravda, že na tom může mít vedení svůj podíl i nějakým špatným rozhodnutím (mě docela zaujala zmínka o tom havarovaném stroji a fakt by mě zajímalo, co s ním provedli, že nešel smysluplně opravit, protože tohle dokázat není tak jednoduchý), ale tahle změna je tak velká, že se v podstatě jedná o krizi. A dějí se samozřejmě krizová opatření - jak jsme se třeba smáli, když před pár lety byly po několik týdnů v TV hysterické zprávy o tom, že úředníkům budou po nějakou dobu budou strhávat 10% z platu. :-D Hledají se prostoje (minutové), hledá se, kde se svítí zbytečně(!), hledají se úspory kde se dá, propouští se. K tomu odejde pár schopných - můžeš hádat kam.
Takovéhle hity a přitom provoz jede, hala plná nákladů, expeduje se jak nikdy, po lidech jsou žádány přesčasy s tím, že si je později vyberou a ono se prodělává? Tohle dělníkům nevysvětlíš. Špatný je majitel.
A on po nich chce, aby byli s firmou loajální - třeba aby vydrželi půl roku se srážkami z platu - ale není schopný zaručit, že to pomůže.
Neznám Východočeské tiskárny osobně, nikdy jsem tam nebyl a v Pardubicích jsem "zastavil" naposledy v roce 1998. Ale vsadím výplatu na to, že Fryč je tam pro mnoho lidí zosobnění satana.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru