Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Dotace deformují trh

Tady je něco o té tiskárně ještě před krachem: http://www.svettisku.cz/buxus/generate_page.php?page_id=3919&buxus_svettisku=66bb675c276d98ece34516bc2dec3182 zainteresovaný v tom článku najde info mezi řádky, ale pro přehled stačí.

Někdy v roce 2005 (cca) stál moderní nový tiskový stroj formátu B1, 10 barev, přibližně 100M. Buď ty prachy máte v kešeni, nebo úvěr.
Pořizovací cena nového stroje průběžně klesá, o dva roky později se podobné dalo pořídit za 60-70M. Normálně se s tím počítá (máte dočasný náskok v technologii), dotace to ale sundaly o dalších až 49%. Takže jsme po dvou letech na nějakých 35M investice.
Tehdy při téhle konstelaci: 60-100 zaměstnanců, 8-12M měsíční obrat. Je pak rozdíl splácet 10%, nebo 3% obratu...
Za těch 500K a zbytek "od státu" se pochopitelně vyplatí to pak drtit 5-6 let (do splacení úvěru) bez přípravy na další investice, pak to zabalit a začít pod jinou firmou (jak jsem psal - vím minimálně o jedné). Tedy - využít zkurvené ceny krátkodobě.
"Rejže" se děla i v "divokých" devadesátých letech (dají se jmenovat firmy, ale proč, že), ale v podstatě do roku 2000 se trh od rychlopodnikatelů očistil. Dotace daly možnost rozjet druhou vlnu...

Východočeská tiskárna si toho nabrala víc, ale v té době a za normálního stavu trhu to bylo naprosto v pořádku. S příchodem dotací to bylo smrtící.
Dotace zabily podniky, které chtěly být na špičce samy o své vůli a za své ve smyslu spláceného úvěru. Dotací si stát firmy koupil. Dotací stát zabil kontinuitu rozvoje, je to ztracených aspoň patnáct let, spíš ale víc.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat