Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Volíme prezidenta Francie

Liší se to dost zásadně. Zkusím to vysvětlit na přídělovém systému, který tu byl za války a po válce.

Rozdíl mezi penězi (Euro nebo CZK) a lístkem na maso ("nový Frank") je ten, že peníze jsou oficiální platidlo, které má nějakou historii, důvěru, hodnotu apod. Tyto vlastnosti se samozřejmě vyvíjejí v čase, nicméně málokdy dojde ke skokovým změnám a zásadním kolizím. Oproti tomu lístek na maso platí jen velmi omezeně, má limit jak v územní platnosti, tak je omezen na úrovni co za něj dostaneš (nominálně by to mělo být jen kousek masa). Samozřejmě jej můžeš povýšit na regulérní platidlo tím, že postupem doby přejdeš k barteru (jeden lístek na maso za dva lístky na margarin) a od něj k nějaké obecné stratifikaci jednotlivých "hodnot" lístků, tj. vytvoření měny. Jenže právě toto "tvoření měny" je něco daleko složitějšího, než její prosté "ředění" pomocí zásahů národní banky. A k tomu si přidej další problém - ty máš dluhy v penězích a chceš svému veřiteli zaplatit nějakými místně příslušnými lístky na maso - proč by měl ale věřitel takové lístky přijmout, když si s nimi (virtuálně) může tak maximálně vytapetovat obývák (nadbytek potravin jinde v Evropě trvá)? Přitom způsob jak peníze vydělat (a dlouhodobě pokrýt splátky) bude problém, máš jen peníze, které ti zbyly v kapse a zbytek států tvé zboží zrovna nechce/nepotřebuje, protože má to své. Takže skončíš s lístky, jejichž hodnota bude rapidně klesat (spousta potištěného papíru, ale reálného zboží bude málo, nebo bude velmi drahé, protože bude dovážené za peníze, nikoli za lístky).

Tudíž rozdíl je přesně opačný - ČNB dnes "ředí" peníze, aby měna nezdražovala a začala inflatovat, přechod Francie na Frank bude naopak AUTOMATICKY znamenat velkou inflaci (dokonce si troufám tvrdit, že bude s velkou pravděpodobností cválat) a jejich centrální banka bude bojovat s vysokou inflací, nikoli deflací.

Mimochodem, ten Kříž je dobrej demagog a zcela očividně některé informace manipuluje. Například nezmiňuje, že ČNB má dnes velké eurorezervy, kterými může jemně korigovat nebezpečnou dobu po ukončení intervencí.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat