Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Sedmý listopad v Moskvě

Sedmý listopad v Moskvě
Samuil Maršak:
přebásnil Jiří Václav Svoboda:

Rudou barvou dneska září
sedmička v mém kalendáři.
Podívej se oknem: všude
v ulicích je všechno rudé.

Každé okno, každá střecha
jako by dnes hořela.
Tam, kde jindy tramvaj spěchá,
kapela jde zvesela.

Celá země — i my děti
velký svátek máme dnes.
Rudý balonek můj letí,
přímo k obloze se vznes'!

Ať si o tom myslíme co chceme, je to významné výročí a aspoň zmínka by o tom být mohla,

Předmět Autor Datum
Tyjo to už bych úplně zapomněl. Si večír půjdu někam potopit svoji Auroru :-D.
MadMike 07.11.2016 13:58
MadMike
Já si na to včera vzpomněl, že za rok bude stoleté výročí. Jako děcko jsem se na lampiónový průvod a…
L-Core 07.11.2016 14:13
L-Core
Já se na ten průvod těším dodnes, ale milicionáři nepřišli! :-)
IQ37 07.11.2016 20:27
IQ37
Se nedočkáš, VŘSR byla už v říjnu,Lenin nebyl Lenin,ale Uljanov a Aurora ani neměla dělo. nový
kozakl 08.11.2016 09:41
kozakl
Ale měla :) nový
L-Core 08.11.2016 22:12
L-Core
musím uznat, že nebýt ruských ftp serverů, tak azbučtinu nepřeluštím. nový
kmochna 09.11.2016 00:25
kmochna
ako hovoril klasik: súdruh lenin zmiatol svetový imperializmus tak,že velkú oktobrovú socialistickú… nový
audax 08.11.2016 13:01
audax
Je v tom háček. Mluvíš určitě o roce 1917? nový
IQ37 08.11.2016 15:50
IQ37
Je to rovnake vyznamne vyrocie ako narodenie Hitlera, alebo Noc dlhych nozov a pod. Nebyt VOSR, neby… nový
fleg 09.11.2016 08:39
fleg
http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-velka-rijnova-socialisticka-revoluce-flv-/p_zahranici.aspx… nový
Yarda 09.11.2016 08:47
Yarda
Carske Rusko bolo naozaj slabe a zaostale, co sa prejavilo napriklad v Rusko-Japonskej vojne. Ved v… nový
fleg 09.11.2016 08:55
fleg
Největší úspěch německé rozvědky je opravdu leda tak k připomenutí. Mimochodem, lampionové průvody n… nový
ms 17.11.2016 15:49
ms
Jelikož si Hitler a Stalin tak pěkně hnedka zkraja rozdělili Polsko, tak je vcelku zřejmý, jaký měl… nový
Prasak 17.11.2016 20:48
Prasak
Anšlus Rakouska byla taky Stalinova práce. Schválně nepíšu na konci otazník. Přepadení Dánska a Nors… nový
IQ37 17.11.2016 23:05
IQ37
On tym chcel len povedat, ze Poliaci, ktori sa stavaju do role cistej obete neboli az tak nevinni, p… poslední
fleg 18.11.2016 07:43
fleg

ako hovoril klasik: súdruh lenin zmiatol svetový imperializmus tak,že velkú oktobrovú socialistickú revolúciu vyhlásil v novembri a vytvoril triedu súdruhov robotníkov,ktorí si ráno zabalili chleba s maslom do servítky,navliekli montérky ,sadli na bycikel a išli vládnuť na rozdiel od imperialistickým robotníkov,ktorí ráno vstali,v klude zjedli ham and eggs,obliekli si oblek,sadli do mercedesu a išli sa dať vykorisťovať.......

Je to rovnake vyznamne vyrocie ako narodenie Hitlera, alebo Noc dlhych nozov a pod.
Nebyt VOSR, nebyt Hitlera, ci Stalina mozno uz dnes nezijeme, pretoze by nas bolo na svete 12 miliard a mozno druha svetova by sa uskutnocnila o 40 rokov neskor a bola by jadrova.
Nevidim dovod pripominat si VOSR ako vyznamny sviatok, skor sa mozme o tom bavit ako o historickom momente.
Napriklad mna pred par dnami zaujal fakt, ze vsetci co niesli Leninovu truhlu boli neskor odstraneni, az na jedneho panacika. Nie je tazke uhadnut, kto jediny prezil cistky po Leninovom odchode.
Dalsi zaujimavy fakt bolo (co som nevedel), ze v Rusku mali po VOSR isty cas kapitalizmus, povolene bolo dedenie, sukromne vlastnictvo a podnikanie, predaj a pod. Povolil to Lenin, zrusil neskor Stalin. Clovek sa uci cely zivot.

http://neviditelnypes.lidovky.cz/historie-velka-rijnova-socialisticka-revoluce-flv-/p_zahranici.aspx?c=A161107_204427_p_zahranici_wag

...V.V. Putin svolal všechny odborníky a zadal jim úkol nalézt prapříčinu všech současných potíží Ruska. Po zakoupení moderní počítačové technologie odborníci vložili všechen dostupný materiál do softwaru a čekali. Za cca čtyři hodiny vypadla z počítače malá kartička s výsledkem: „Špatná obrana Zimního paláce.“

A wo tom to je. IMHO bolševici tehdy zvítězili proto, že předchozí režim už byl slabý, vláda nevěděla a nedokázala si zjistit co se chystá a účinně se tomu postavit (někde se psalo, že vojáci co měli Zimní Palác střežit měli hlad a šli sii sehnat nějaké jídlo). Asi podobně se rozpadlo Rakousko Uhersko. A asi taky světová socialistická soustava

Carske Rusko bolo naozaj slabe a zaostale, co sa prejavilo napriklad v Rusko-Japonskej vojne. Ved v Japonsku sa par rokov predtym este bili s mecmi a zrazu dokazali porazit velke Rusko?
Rozpad bol asi nevyhnutny, otazkou bolo kto/co pride potom. Tam uz to bolo podla mna tesnejsie, bolsevici vs mensevici, cerveny proti bielym, boje vo vnutri strany (trockij vs lenin vs stalin) a pod.
Napriklad keby Stalin neodstavil Trockeho, ktory chcel robit revolucie po celej Europe ktovie akoby sa to cele vyvinulo. Zase Trockij by asi dlho nevydrzal, revolucie by stali prachy, kopec prachov a tie Rusi proste nikdy nemali.

Největší úspěch německé rozvědky je opravdu leda tak k připomenutí. Mimochodem, lampionové průvody nemají s VŘSR nic společného, asi jako implantované křesťanské svátky.
Co ovšem nějak zapadlo, to je prohlášení dnešní polské vlády, že za II. světovou válku může s Hitlerem i Stalin. To už je opravdu fuj a nechutné! Stalin byl sice vražedný maniak, ale nebyl blb a udělal pouze to, co musel, když anglický degenerovaný ouřada mával papírem, a mimo jiné, i polské hordy obsazovaly část československého území. Což se jim, po zásluze, po pár měsících vrátilo.

Jelikož si Hitler a Stalin tak pěkně hnedka zkraja rozdělili Polsko, tak je vcelku zřejmý, jaký měl Stalin choutky, takže dřív, nebo později by Stalin stejně přišel, akorát by našel něco jinýho, od čeho by nás osvobodil, když bysme tu zrovna neměli nacismus. V 68. nás přece taky přišli opět osvobodit.

Anšlus Rakouska byla taky Stalinova práce. Schválně nepíšu na konci otazník. Přepadení Dánska a Norska - typický Stalin. Jsi docela dobře naočkovaný. Operace Weserübung. Ono nakonec Německo vtrhlo do Ruska jenom nějakým omylem, nebo to bylo naopak a Rusko vtrhlo do Německa? Možná to bylo tak, že Němci vlezli do Polska proto, že chtěli Stalinovi v něčem zabránit... Jenom Poláci si to špatně vyložili.

On tym chcel len povedat, ze Poliaci, ktori sa stavaju do role cistej obete neboli az tak nevinni, pretoze napadli Ceskoslovensko (cast Tesinska, u nas Oravu, Kysuce a Tatry).
Cista obet bolo len Ceskoslovensko, ktore bolo po Mnichove doslova rozporcovane a naroky si robli Madarsko aj Polsko. Polsko ani nerokovalo a rovno Ceskoslovensko napadlo.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru