Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Zázvor, babská rada

Pár let se mi vyhýbala každo jarní a každo podzimní rýma, dřív jsem ji měl skoro jak podle kalendáře. Pomalu to odeznělo, co jsem začal téměř úplně bojkotovat MHD.
Letos u nás ale před týdnem kýchal syn, pak zalehla drahá polovička. Užívala si přesně tu rýmu, co jsem míval já, poprvé co pamatuji - brutal s ucpaným nosem střídaný poškozeným vodovodním kohoutkem, hlavou jak konev. Člověk má pocit, že mu to teče i ušima, z věčného smrkání rozbolí pomalu i zuby... Trochu škodolibě jsem přijal její konstatování (neřekla to takhle napřímo, to manželky nedělaj), že dodnes nevěděla, co to je chlapská rýmička. (Nevědí to! Nevědí! Ony to fakt ženské nevědí, jim se tahle téměř smrtelná choroba opravdu běžně vyhýbá, je to něco jako když my nevíme, jak chutnají měsíčky!)

Pak to samozřejmě naplivali,na mě. Oba. O takovou kratochvíli nemůžu přece přijít.
Takže jsem letos hned s prvními příznaky nasadil ještě nevyzkoušený recept, jinak celkem známý. Zázvor. Čajová lžička nastrouhaného zázvoru, spařit, do toho trochu citronu a medu. Tohle třikrát denně (dnes si to dávám druhý den) a ono to fakt docela zabírá. Ne že by rýma zmizela, ale ten průběh je úplně jinde. Po první dávce jsem se orosil, rozkýchal a myslel jsem, že to byla obrovská chyba, že už se ta rýma nikdy neuklidní. Ale ono jo, asi po dvou hodinách se vše sklidnilo, v noci jsem se vlastně docela normálně vyspal, žádné dusení se s ucpaným nosem (kapky do nosu všeho druhu jsem postupně odboural už dávno, zabíraly vždy jen minimálně, ať to bylo cokoli), žádný poslintaný ksicht s okolím... Žádný sedřený nos svítící jak lampion... Žádná hlava jak pátrací balon...

Takže doporučuji, tohle u mě opravdu zabralo. Jaké by byly další babské rady? Nevyhýbejte se ani bylinám (zázvor je zatím furt zelenina, doufám, že to tak i zůstane), na jejichž účinné látky snad mají patent nějaké farmaceutické firmy. ;-)

Předmět Autor Datum
Klíčové slovo je rostlinné tonikum, rostlinné antibiotikum. Jsou toho desítky a všechno funguje. Mus… nový
lost johnny 23.02.2016 18:41
lost johnny
Zázvorovej odvar si občas udělá manželka, když je jí blbě. Taky by to mělo zklidňovat rozbouřenej ža… nový
Prasak 23.02.2016 19:01
Prasak
bolí kopanec do koulí A přesedl sis je někdy na kole? nový
Dale Cooper 23.02.2016 21:38
Dale Cooper
No, manželka si ten zázvor dát nechtěla, bála se, že se jí blbě udělá... nový
Zarniwúp 23.02.2016 21:41
Zarniwúp
Zázvor je skvělý, vyzkoušeno na většině rodiny. Já jsem před pár lety zvolil prevenci - saunu. Fakt… nový
mismas 24.02.2016 07:15
mismas
sauna je skvělá věc. jinak můj starý doktor, praktik jako hrom, říkal: dej si ráno štamprdlu slivovi… poslední
kmochna 01.03.2016 00:34
kmochna

Klíčové slovo je rostlinné tonikum, rostlinné antibiotikum. Jsou toho desítky a všechno funguje. Musíš ignorovat kosmetické a jiné komerční odkazy, jako vždy, když se dá něco zpeněžit nebo ukrást (např. původní význam slova).

U antibiotik je použití jasné, antimikrobiální účinek.

Tonika mají tu výhodu, že si jimi neublížíš, ani když je přímo nepotřebuješ. Nemusíš být s nimi tak opatrný, jako u jiných bylin určených na konkrétní potíže.

Zázvorovej odvar si občas udělá manželka, když je jí blbě. Taky by to mělo zklidňovat rozbouřenej žaludek, viz zázvorový lízátka pro těhotný.
Já se tuto zimu nějakýmu většímu nachlazení vyhnul a to prosím poctivě jezdím MHD, leckdy sardinkově narvanou. Děcka kašlaly, ženská chrchlala, já tentokrát zatím nic, možná nějaká slabší rýma. Holt - nejblbější sedlák má největší brambory.

je to něco jako když my nevíme, jak chutnají měsíčky!

Ženský nikdy nepoznají, jak bolí kopanec do koulí. Fakt bych jim to někdy přál, když mají nevěřícně protažený ksichtíky, jak to může TAK strašně bolet, když to bylo jen malý šťouchnutí.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru