Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jsou uprchlíci tím, čeho se máme bát?

Ono ludsky mozog je svina a ludia su v podstate vsade rovnaki. Vysvetlim ti preco Cesi a Slovaci nechcu ziadnych utecencov (vo vseobecnosti). A viera tam hra malu rolu.
Predstav si, ze sa ruti vlak, ty stojis pri vyhybke a mozes ho presmerovat an inu kolaj. Tam, kde ide povodne su 4 robotnici a a tam, kde ho mozes presmerovat je len jeden. Ako sa rozhodnes?
Takmer kazdy zakalkuluje a rozhodne sa prehodit vyhybyku, pretoze zachrani 4 zivoty a pride iba o jeden.
Situacia sa meni ak je ten jeden clovek pribuzny. Tu zase kazdy vyhybku neprehodi, pretoze 4 je sice viacej, ale su to cudzi ludia a radsej zachranis clena ako rodiny ako 4 cudizch.
Najzaujimavejsi je treti pripad, ked vyhybku vymenis za most, kde stojis s clovekom, ktoreho ked zhodis na trat zachranis tych 4 dole, pretoze tym vlak zastavis. Nikto nechce zhodit cloveka z mostu, pretoze to je vrazda. ANi kvoli zachrane 4. Ludia maju pocit, ze tym niekoho priamo zabiju a pritom je to ten isty pripad ako prvy, kde sa prehadzuje vyhybka. Ale prehodenie vyhybky (cim defacto zabijem jedneho) ludom nevadi, zhodenie z mostu uz hej, pretoze to vnimaju ako vrazdu.
Dalsi zaujimavy experiment to ukazuje tiez dobre ako posudzujeme inych.
Zena stredneho veku (herecka) ide po ulici a spadne. Nehybe sa. Takmer okamzite su pri nej vzdy ludia a pomahaju jej. Robili ten pokus velakrat. Tu istu zenu obliekli ako bezdomovkynu a opat spadla. Lezala na ulici 15min a ludia chodili okolo nej a nikto sa nezastavil. Oblecenie proste spravilo svoje.
A nie je to len oblecenim. Chlapik spadne na ulci a ludia mu hned pomahaju. Ten isty chlapik, v tom istom obleceni spadne a ludia ho obchadzaju. Preco? Lebo ma v ruke sacok s flaskou (test robili v emerike).
Uz chapes ako posudzujem inych? Podla blbosti, ma v v ruke flaksu ej to opilec, a preto mu nepomozem. Je zle oblecena, a preto jej nepomozem. Henten je pocernejsi, a preto mu nepomozem (nezaujima ma, ci je krestan alebo moslim).
A do toho kolektivna vina, krestanstvo ok je to tradicia, islam fuj je to zlo a mame krasnu ukazku toho ako sa manipuluje davmi.
Zajimave je, ze sa malokde uvadza ako pri revolucii v Egypte spolupracovali vrcholni clenovia Moslimskeho bratstva s vrcholnymi predstavitelni koptskych krestanov, ktorych je v Egypte pozehnane. Pritom prave tam vidiet na priklade, ze suzitie moslimov a krestanov v jednom state je mozne, dokonca spolupraca.
Btw je mi smiesne, ked sa v CR ohana niekto krestanstvom a jeho tradiciami, ked tusim 80% populacie sa nehlasi k ziadnej viere;o).

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat