Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lacna ropa - koniec sveta?

Naposledy, ked som tankoval som si vsimol, ze nafta ma stale 96 centov za liter. Takze uz sme pod jednym eurom. Ako fajn povie si kopec ludi.
Ale vo v skutocnosti znamena lacna ropa pre svet?
Nic dobreho a malokto si to uvedomuje.
Lacna ropa tlaci na dno rusku ekonomiku, co moze mat za nasledok nestabilitu Ruska a tu si asi nikto nezela. Putin je sice pako, ale je to silny vladca a nie je uplny imbecil, takze predstavuje aspon aku taku zaruku, ze Rusko je a bude solidnym partnerom. Ale ani Putin neudrzi svoju moc ak bude rubel dalej padat a spadne do nekontrolovanej inflacie. Moj odhad je, ze Rusko vydrzi tento tlak maximalne este tento rok a potom sa jeho ekonomika zacne rucat. Pokial bude Putin chciet ostat pri moci siahne po silovych rieseniach a to nielen na domacej pode.
Co je horsie tak pomaly ekonomicky zastavuje aj najvacsi partner vsetkych ekonomik sveta a to je Cina. Cina sa marne snazi ubrzdit pad juanu, nedari sa jej to rovnako ako Rusku a zacina ma ekonomicke problemy. Ekonomicke problemy Ciny=nizsi dopyt po rope=nizsia cena ropy.
Najhorsie pre nas tom vsak je, ze v Afrike mozno tika casovana bomba. Africke staty, ktore ziju z ropy (Nigeria a spol) vraj uz dnes predavaju ropu pod vyrobne naklady. Ak sa tam zruti cely system a krajiny sklznu do obcianskych vojen je mozne, ze nitko vzadu tak ako zorganizoval hromadny exodus z vychodu na zapad teraz zorganizuje podobnu vlnu aj z juhu na sever. Niektori komentatori odhaduju, ze do roka sa moze do EU dovalit 500min pocernejsich ludi v ramci vojnovej a ekonomickej migracie.
Co to pre nas znamena si asi vie kazdy predstavit. Rozpad Schengenu, rozpad EU, uzatvaranie hranic a vratenie sa do minulosti o 30 rokov spat. Poznamka pre tych, co sa tesia navrhuju taketo riesenia uz dnes...zaroven to bude znamenat prudky prepad vsetkych ekonomik, takze zvysenie nezamestnanosti, devalvacia narodnych mien a pokles zivotnych urovni je viacmenej isty.
Ono to vyzera, ze bude este horsie. Sankcie uvalene na Iran su zrazu fuc a prislo to vo velmi nevhodnej chvili. Iran deklaroval, ze je schopny vrhnut na trh miliony barelov ropy, co stlaci cenu este viac dole, takze ropna kriza sa bude este viacej prehlbovat.
No v roku 2016 to bude vesele na maticke Zemi.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Len dovysvetlim. Ja som nepisal , ze Cina ma problemy, pretoze je ropa lacna. Naopak, Cine lacna rop…
fleg 23.01.2016 11:55
fleg
Spotřeba ropy v Číně ale neustále roste. Loni o 2,5% a dokonce vytvořila novej rekord 10,32 milionu…
cejna 23.01.2016 18:46
cejna
Takže tvoje úvahy jsou zatím dost mimo..... V této větě ti něco schází. A to slovní spojení "jako o…
Dale Cooper 23.01.2016 19:09
Dale Cooper
Z tohoto je zřejmé, že za nízkou cenou ropy není snížená poptávka, jak tady tvrdil "expert na všechn…
cejna 31.01.2016 10:38
cejna
Že tě to lhaní baví. Fleg nic o snížené poptávce nepsal. Psal o snížené poptávce Číny, a to je něco…
touchwood 31.01.2016 14:06
touchwood
Nielen on, ale viaceri nechapu, co sa mysli pod pojmom znizeny dopyt z Ciny, alebo ze cinska ekonomi…
fleg 31.01.2016 19:59
fleg
To není tím, že by to ostatní nechápali, to je tím, že ses na začátku blbě vyjádřil. :-) To, co popi…
Zarniwúp 31.01.2016 21:09
Zarniwúp
To není tím, že by to ostatní nechápali, to je tím, že ses na začátku blbě vyjádřil. Nesuhlasim. Vy…
fleg 31.01.2016 23:45
fleg
Ok, nejsem ekonom, já jsem taky pochopil "pokles poptávky" po selsku, tedy že to pokleslo oproti něj…
Zarniwúp 01.02.2016 02:43
Zarniwúp
v takových případech se hovoří o pádech a krizích. ;-)
touchwood 01.02.2016 09:51
touchwood
Předpokládán byl růst poptávky 10% oproti stejnému období, reálný byl 5%, jedná se o snížení poptávk…
Zarniwúp 01.02.2016 12:39
Zarniwúp
Najprv ako to cele vzniklo. Ekonomicke problemy Ciny=nizsi dopyt po rope=nizsia cena ropy Ked by s…
fleg 01.02.2016 18:10
fleg
Samozřejmě, že cenu ropy ovlivňuje nabídka a poptávka. To tu nikdo nerozporuje. Jenže tady jde o to,… nový
cejna 01.02.2016 18:34
cejna
No, stačí mi to. Je-li upřesněn úhel pohledu, nemám s vyjádřením problém. 5% je absolutny medzirocn… nový
Zarniwúp 01.02.2016 19:02
Zarniwúp
Ako som uviedol priklad z Trendu, kde sa pise o okresani, co je synonymom pre znizenie pricom Trend… nový
fleg 01.02.2016 22:32
fleg
Zarni nepridavaj sa na ich stranu, precitaj si par ekonomickych uvah an tuto temu To jsem tady asi… nový
Radek 01.02.2016 19:26
Radek
Este dodam, ze nizke ceny ropy financne nicia hlavne krajiny, kde je nejaky problem s efektivitou ta…
fleg 01.02.2016 18:23
fleg
Překvapil mě tam hned první graf. Jestli jsem ho dobře pochopil, vychází cena za barel u břidličné r… nový
Zarniwúp 17.02.2016 14:49
Zarniwúp
Rusom a Saudom uz tecie do topanok, takze sa snazia vycuvat z cenovej vojny, ktoru sami vyvolali (Sa… nový
fleg 17.02.2016 10:17
fleg
Asi jim to bude prd platné, Irán a chystá další zvýšení produkce. http://zpravy.e15.cz/burzy-a-trhy… nový
M-Pol 17.02.2016 11:49
M-Pol
Ano to sa dalo cakat, ved Iran avizoval, ze chce stratene pozicie na trhu uz par mesiacov dozadu, ta… poslední
fleg 18.02.2016 08:20
fleg

Len dovysvetlim. Ja som nepisal , ze Cina ma problemy, pretoze je ropa lacna. Naopak, Cine lacna ropa pomaha, ale cene ropy nepomaha to, ze ma Cina problemy (klesa dopyt).
Cinska ekonomika sa tak ako sa ocakavalo uz prehriala, takze rast sa vyrazne spomalil a s ropou to nema ziadny priamy suvis.
Pointa je hlavne v tom, ze bude zaujimave sledovat vyvoj v Rusku a v Afrike.

Spotřeba ropy v Číně ale neustále roste. Loni o 2,5% a dokonce vytvořila novej rekord 10,32 milionu barelů denně. Takže tvoje úvahy jsou zatím dost mimo.....
Navíc nízká cena ropy není způsobena až tak nízkou poptávkou, ale soupeřením ostatních zemí s těžaři břidlicový ropy z USA, pro který je nízká cena ropy v podstatě likvidační....

Nielen on, ale viaceri nechapu, co sa mysli pod pojmom znizeny dopyt z Ciny, alebo ze cinska ekonomika sa prehriala, co zdaleka neznamena, ze uz nerastie, len rastie vyrazne mensim tempom ako sa ocakava. Samozrejme casom moze dojst dokonca k poklesu.
Znizeny dopyt z Ciny znamena, ze nielen analytici, ale aj vyrobcovia a predajcovia ropy predpokladali, ze v roku 2015 Cina nakupi XY milionov barelov ropy, pretoze sa ocakaval rast ekonomiky o X percent. Kedze cinska ekonomika rastla v roku 2015 len minimalne bol dopyt po rope z Ciny ovela mensi ako sa ocakavalo = znizeny dopyt z Ciny. Ze to bolo v abolutnom objeme viac ako pred rokom nehra rolu.
Neocakavam, ze clovek, co sa nezaujima o ekonomiku to bude vediet, ale to, ze sa ma tu pokusa prichytit pri nejakom klamstve ekonomicky diletent mi pride v
V praxi ide o to, ze ropy bolo vytazene "pre Cinu" tolko kolko sa predpokladalo, ale Cinania odobrali menej, takze ropy bolo na trhu prebytok, co tiez prispelo k jej nizkej cene.

To není tím, že by to ostatní nechápali, to je tím, že ses na začátku blbě vyjádřil. :-)
To, co popisuješ teď, je nižší poptávka, než byla očekávaná prodejci a to je něco jiného, než nižší poptávka samotná - a o nižší poptávce - bez upřesnění hlediska - jsi psal.
Ovšem - je to jen nedorozumění, hádáte se úplně zbytečně.

To není tím, že by to ostatní nechápali, to je tím, že ses na začátku blbě vyjádřil.

Nesuhlasim.
Vyjadril som sa dostatocne a clovek znaly problematiky by to akceptoval.
Bohuzial miestny trol si tam pridal to, co tam nebolo a to, ze pokles dopytu znamena rozdiel v spotrebe medzi rokmi 2014-2015. A hned tu vrieskaa vyhlasuje ma za klamara.
Je to rovnake ako ked sa teraz tvrdi, ze cinska ekonomika sa prehriala a stagnuje...pritom v absolutnych cislach ide stale hore, ale uz len o desatiny percenta a nie o percenta ako predtym. Ekonom vie, ze ked sa povie stagnacia, ci pokles cinskej ekonomiky mysli sa tym len vyrazne mensie tempo rastu a nie, ze je v minusovych, ci absolutnych cislach.
Napadol ma este jeden priklad, ktory tiez moze byt pre kopec ludi zavadzajuci...naklady a vynosy vs vydaje a prijmy.
A hadat sa nemozeme, kedze ja som reagoval len na tw a s tym sa hada dost tazko;o).

Ok, nejsem ekonom, já jsem taky pochopil "pokles poptávky" po selsku, tedy že to pokleslo oproti nějakým reálným číslům a ne oproti plánované poptávce. (Velmi to připomíná ztrátu v zisku.)
Jak by jsi jako ekonom vyjádřil, kdyby poptávka poklesla vůči reálným číslům, kdyby se poptávalo méně ropy v roce 15, než v roce 14? A bylo by to prohlášeno za růst poptávky, kdyby se v roce 15 poptávalo o 10% méně ropy, ale ekonomové by očekávali, že se bude poptávat o 20% méně?

Najprv ako to cele vzniklo.

Ekonomicke problemy Ciny=nizsi dopyt po rope=nizsia cena ropy

Ked by sme sa chytali za slovicka tak mozem tvrdit, ze ja som nepisal o nizsom dopyte Ciny, ja som pisal o vseobecne nizsom dopyte.
Kedze cely svet je naviazany ekonomicky na Cinu tak toto tvrdenie sedi. V tomto pripad som vsak narazal predovsetkym na Cinu.
Cina je totizto najvacsim odoberatelom ropy na svete. Pri kupe ropy sa kontrahuju strednodobe a dlhodobe kontrakty, cize Cina uz ma dnes s Ruskom a OPECom podpisanu zmluvu na rok 2017 a viac o tom kolko ropy od nich odoberie. Samozrejme Cina moze odobrat aj viac ako nakontrahovala v tomto roku, co v roku 2015 napriklad aj robila, ked zvacsovala svoje strategicke zasoby predovsetkym nakupom ropy z Venezuely, ktora ma tiez obrovske problemy vdaka nizkym cenam.
Nerobila to samozrejme pre Venezuelu, ale chranila si svoje investicie, kedze ma v ich statnych dlhopisoch desiatky miliard dolarov a pripadny krach Venezuely by znamenal restruktualizaciu dlhu v neprospech Ciny.
Ak by sme chceli byt gramaticky a informacne uplne presny aj pre ekonomickych analfabetov informacia by mala pravdepodobne zniet, ze za nizke ceny ropy moze ciastocne nizsi dopyt ako sa ocakavalo (a nielen v Cine), alebo, ze rast dopytu v Cine sa spomaluje. V Trende pisali minuly mesiac o okresani dopytu Ciny po rope...btw nie je podla teba okresat synonymom znizit? Takychto "nestastnych a nepresnych" vyjadreni (pre trolov) sa da najst cely kopec. Proste vyjadrit sa to da rozne a nikto novinarov za taketo nieco nepeskuje...to len tu sa ideme chytat za slovicka pricom je asi kazdemu jasne, co som chcel povedat a co tu odznelo.
Zarni nepridavaj sa na ich stranu, precitaj si par ekonomickych uvah an tuto temu a myslim, ze v kazdom druhom clanku najdes "kontroverzne" vyhlasenie, takze odpoved na tvoju otazku znie.
5% je absolutny medzirocny rozdiel v dopyte a zaroven -5% je pokles dopytu (oproti ocakavaniam, co sa vsak casto v nemainstreamovych mediach nepise). Takze ano paradoxne mozem toto cislo oznacit za rast aj pokles zaroven v zavislosti ako sa na to pozeram.
Takze vratim sa na zaver k rope...to, ze Cina medzirovne dopytovala o 5% viac ropy vplyvalo na cenu negativne (o aky paradox, ved chcela viac ako rok predtym, ze???), pretoze sa ocakaval 10% rast dopytu, cize vo finale doslo k poklesu dopytu zo strany CIny (oproti ocakavaniam) a tym padom k prepadu cien (kedze kontraktori mali pripraveny ten objem, co sa odhadoval.
[Screen_Shot_2016-01-12_at_12.01.53_PM.png]
Tu to krasne vidis, akonahle je demand pod supply cena pada a naopak. Ak kontraktori zle odhadli rok 2016 a budu mat supply vacsi ako bude demand dojde k dalsiemu poklesu/stagnacii cien.
Staci ti to, ci stale mas pocit, ze som sa zle vyjadril?

Samozřejmě, že cenu ropy ovlivňuje nabídka a poptávka. To tu nikdo nerozporuje. Jenže tady jde o to, že ty nechápeš základní věci a hned v začátku se dopouštíš chyby.
Hned ti to vysvětlím. Momentálně nabídka převyšuje poptávku. To je pravda. Ale mýlíš se v důvodech. Důvodem není snížená poptávka (ani v Číně, ani kdekoliv jinde) - ta neustále roste. Důvodem je zvýšená produkce, která má právě za cíl tlačit cenu ropy dolů.

No, stačí mi to. Je-li upřesněn úhel pohledu, nemám s vyjádřením problém.

5% je absolutny medzirocny rozdiel v dopyte a zaroven -5% je pokles dopytu (oproti ocakavaniam, co sa vsak casto v nemainstreamovych mediach nepise). Takze ano paradoxne mozem toto cislo oznacit za rast aj pokles zaroven v zavislosti ako sa na to pozeram.

Budeš-li to prezentovat, uvedeš ten úhel pohledu (v původním příspěvku jsi to rozhodně neudělal), nebo prostě napíšeš - je to růst, je to pokles - podle potřeby?

Já se nesnažím k někomu přidat, snažím se to "ekonomické" myšlení pochopit a musím přiznat, že s tím mám problém. Že to není exaktní věda, vím. Teď se ještě snažím zjistit, jestli je konzistentní v zavádění vstupních dat. :-)

Ako som uviedol priklad z Trendu, kde sa pise o okresani, co je synonymom pre znizenie pricom Trend povazujem za relativne seriozne medium. Autora clanku nepoznam, ale som presvedceny, ze keby hlbsie skumam najdem podobne vyjadrenia aj od inych ekonomov.
Ide o to, ze pri pisani autor a aj ja som predpokladal, ze citatel bude rozumiet o com pisem, takze ked spomeniem pokles dopytu nebude sa nikto zaoberat absolutnymi medzirocnymi cislami a pochopi hned, ze slo o pokles voci ocakavaniam.
Suhlasim s tebou, ze pre laika moze vyzniet cela veta zavadzajuco, ale naozaj som necakal, ze nejaky pajac na to skoci a zacne riesit moju odbornu sposobilost, ktora je oproti jeho urcite minimalne o par levelov vyssie.
Cele vlakno ma byt skor o tom, co nas pravdepodobne caka (dalsie znizenie cien), ake su rizika (slabe Rusko, mozna migracna vlna z Afriky, ci blizkeho vychodu) bohuzial opat sa tu sklzlo do nejakych zabomysich vedlajsich a nepodstatnych subojov.

Zarni nepridavaj sa na ich stranu, precitaj si par ekonomickych uvah an tuto temu

To jsem tady asi jeste nevidel. Ze by strach z posileni trollu? Nechal bych na svobodne vuli kazdeho soudruha, kam se prikloni jeho nazor, pokud o to vubec bude stat.

Zatim je to tady spravna propaganda.

Jedine a spravne nazory - mistni brouci pytlici, i kdyz lzou, placaji nesmysly, tak je to jedine spravne a tak to ma byt, rekl Mazurek.

Spatne nazory, i kdyby byly pravdou (forum si nedame rozvracet, ani kdybysme meli pouzit cenzuru nebo banovat) - ja, cejna, obcas Cooper a par tech, co pry zatim nejsou trolly.

Este dodam, ze nizke ceny ropy financne nicia hlavne krajiny, kde je nejaky problem s efektivitou tazby. Je stanovena tzv idealna cena ropy pri vyrovnanom rozpocte a tyka sa nepriklad Iranu, Venezuely a Nigerie (tam sa odhaduje, ze sa "strati" 20-30% vytazenej ropy, odporucam pozriet si nejaky dokument).
Tieto staty pri dlhodobej cenovej vojne padnu hospodarsky ako prve.
Z hladiska EU nas moc nezaujimae Venezuela, Iran a Nigeria nas zaujima kvoli stabilite, pretoze tam moze dojst k obcianskym vojnam.
To su take mozno, co je podstatne je, ze idealna cena pre Rusko je stanovena na 100 dolarov za barel a hospodarsky slabe Rusko by bola pohroma nielen pre EU, ale aj pre cely svet.
Bude zaujimave sledovat rok 2016, tazko povedat ako to zamiesa Iran, odhady su, ze ropa sa prepadne o cca 10 dolarov este a poukazuje sa na naznaky hospodarskych problemov Saudov (tiez vysoko postavena idealna cena ropy), co nas vsak IMHO az tak trapit nemusi.
Tu je zaujima uvaha so zopar grafmi na temu preco OPEC porazi USA bridlice;o).
http://oilprice.com/Energy/Oil-Prices/Oil-Wars-Why-OPEC-Will-Win.html

Překvapil mě tam hned první graf. Jestli jsem ho dobře pochopil, vychází cena za barel u břidličné ropy tak, že stoupá zároveň s množstvím vytěžené ropy. V žádném odvětví jsem ještě neviděl, že by něco s množstvím stoupalo na jednotkové ceně, při které je obor rentabilní. Určitě ne v oboru, ve kterém se bojuje cenou (vynechávám cokoli, kde může být nasazená cena, protože to nikdo jiný nedělá).

Jedno zdůvodnění, které mě napadá, jsou dluhy za vstup do oboru, za technologie, tyto dluhy ale určitě nebudou stálé.
Druhá věc by bylo omezené množství dostupné ropy (konkrétní zdroje ropy nejsou nevyčerpatelné) a náklady jsou rozpočítané na předpokládané celkové množství vytěžené ropy v dané oblasti. Tedy - je tam toho tolik a tolik (odhad), můžeme těžit v takovém množství, těžba tedy skončí ten a ten den (odhad). Pokud bude za barel minimálně 70$, je to rentabilní.
Na tom je ale vidět, jak moc tyhle ekonomické úvahy ovlivňuje oficiální věda (ropa je neobnovitelný zdroj) a hlavně to, jak se dá zacházet s vírou ve vědu.
V arábii měla ropa dojít už někdy v osmdesátých letech, ale těží se stále dál a těží se víc a víc. Moc by měla zajímalo, nakolik tam samotní těžaři věří v neobnovitelnost zdrojů (jednoznačně za desítky let získali úplně jinou zkušenost) a nakolik toto dogma využívají při stanovování ceny. Zajímalo by mě, nakolik tomuto dogmatu skutečně věří těžaři břidličných plynů a jak to ovlivnilo hodnotu nasazené "rentabilní" ceny.
Jednoduše - vím, že zdroj je prakticky beze dna, oficiálně je ale neobnovitelný a konečný a to mi dává dost velký prostor pro práci s cenou.

Jo, je to konspiračka. Obnovitelnost ropy a plynů je popsána, ale ne oficiálně přijímána. Pokud se ale oficiální názor rozchází s realitou (a dle mého skromného názoru je to jisté), pak žijeme v Matrixu. :-)

Rusom a Saudom uz tecie do topanok, takze sa snazia vycuvat z cenovej vojny, ktoru sami vyvolali (Saudi). Otazka je, ci zmrazenie objemu tazby z ich strany k niecomu povedie.
Logicke je, ze sa k signatarom radi Venezuela, ktora asi trpi najviac, divne naopak to, ze je tam Katar, ale tam by som asi videl vplyv Saudov.

Ano to sa dalo cakat, ved Iran avizoval, ze chce stratene pozicie na trhu uz par mesiacov dozadu, takze nechapem, co chcu Saudi a Rusi dosiahnut. Uvolnia cast trhu a tu obsadi Iran.
Vyzera to skor na zufaly krok a mozno si mysleli, ze strhnu aj ostatnych spolu so sebou.
Btw Saudi maju rekordny schodok rozpoctu za minuly rok tusim 100mld dolarov a tak bude tiez zaujimave sledovat ako nizka cena ropy bude posobit na nich.
Rusi su svine ti vydrzia vselico, ale Saudom, Venezuele, ci Nigerii sa to cele moze zrutit kludne tento rok.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru