Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lacna ropa - koniec sveta?

Překvapil mě tam hned první graf. Jestli jsem ho dobře pochopil, vychází cena za barel u břidličné ropy tak, že stoupá zároveň s množstvím vytěžené ropy. V žádném odvětví jsem ještě neviděl, že by něco s množstvím stoupalo na jednotkové ceně, při které je obor rentabilní. Určitě ne v oboru, ve kterém se bojuje cenou (vynechávám cokoli, kde může být nasazená cena, protože to nikdo jiný nedělá).

Jedno zdůvodnění, které mě napadá, jsou dluhy za vstup do oboru, za technologie, tyto dluhy ale určitě nebudou stálé.
Druhá věc by bylo omezené množství dostupné ropy (konkrétní zdroje ropy nejsou nevyčerpatelné) a náklady jsou rozpočítané na předpokládané celkové množství vytěžené ropy v dané oblasti. Tedy - je tam toho tolik a tolik (odhad), můžeme těžit v takovém množství, těžba tedy skončí ten a ten den (odhad). Pokud bude za barel minimálně 70$, je to rentabilní.
Na tom je ale vidět, jak moc tyhle ekonomické úvahy ovlivňuje oficiální věda (ropa je neobnovitelný zdroj) a hlavně to, jak se dá zacházet s vírou ve vědu.
V arábii měla ropa dojít už někdy v osmdesátých letech, ale těží se stále dál a těží se víc a víc. Moc by měla zajímalo, nakolik tam samotní těžaři věří v neobnovitelnost zdrojů (jednoznačně za desítky let získali úplně jinou zkušenost) a nakolik toto dogma využívají při stanovování ceny. Zajímalo by mě, nakolik tomuto dogmatu skutečně věří těžaři břidličných plynů a jak to ovlivnilo hodnotu nasazené "rentabilní" ceny.
Jednoduše - vím, že zdroj je prakticky beze dna, oficiálně je ale neobnovitelný a konečný a to mi dává dost velký prostor pro práci s cenou.

Jo, je to konspiračka. Obnovitelnost ropy a plynů je popsána, ale ne oficiálně přijímána. Pokud se ale oficiální názor rozchází s realitou (a dle mého skromného názoru je to jisté), pak žijeme v Matrixu. :-)

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat