Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Lacna ropa - koniec sveta?

Najprv ako to cele vzniklo.

Ekonomicke problemy Ciny=nizsi dopyt po rope=nizsia cena ropy

Ked by sme sa chytali za slovicka tak mozem tvrdit, ze ja som nepisal o nizsom dopyte Ciny, ja som pisal o vseobecne nizsom dopyte.
Kedze cely svet je naviazany ekonomicky na Cinu tak toto tvrdenie sedi. V tomto pripad som vsak narazal predovsetkym na Cinu.
Cina je totizto najvacsim odoberatelom ropy na svete. Pri kupe ropy sa kontrahuju strednodobe a dlhodobe kontrakty, cize Cina uz ma dnes s Ruskom a OPECom podpisanu zmluvu na rok 2017 a viac o tom kolko ropy od nich odoberie. Samozrejme Cina moze odobrat aj viac ako nakontrahovala v tomto roku, co v roku 2015 napriklad aj robila, ked zvacsovala svoje strategicke zasoby predovsetkym nakupom ropy z Venezuely, ktora ma tiez obrovske problemy vdaka nizkym cenam.
Nerobila to samozrejme pre Venezuelu, ale chranila si svoje investicie, kedze ma v ich statnych dlhopisoch desiatky miliard dolarov a pripadny krach Venezuely by znamenal restruktualizaciu dlhu v neprospech Ciny.
Ak by sme chceli byt gramaticky a informacne uplne presny aj pre ekonomickych analfabetov informacia by mala pravdepodobne zniet, ze za nizke ceny ropy moze ciastocne nizsi dopyt ako sa ocakavalo (a nielen v Cine), alebo, ze rast dopytu v Cine sa spomaluje. V Trende pisali minuly mesiac o okresani dopytu Ciny po rope...btw nie je podla teba okresat synonymom znizit? Takychto "nestastnych a nepresnych" vyjadreni (pre trolov) sa da najst cely kopec. Proste vyjadrit sa to da rozne a nikto novinarov za taketo nieco nepeskuje...to len tu sa ideme chytat za slovicka pricom je asi kazdemu jasne, co som chcel povedat a co tu odznelo.
Zarni nepridavaj sa na ich stranu, precitaj si par ekonomickych uvah an tuto temu a myslim, ze v kazdom druhom clanku najdes "kontroverzne" vyhlasenie, takze odpoved na tvoju otazku znie.
5% je absolutny medzirocny rozdiel v dopyte a zaroven -5% je pokles dopytu (oproti ocakavaniam, co sa vsak casto v nemainstreamovych mediach nepise). Takze ano paradoxne mozem toto cislo oznacit za rast aj pokles zaroven v zavislosti ako sa na to pozeram.
Takze vratim sa na zaver k rope...to, ze Cina medzirovne dopytovala o 5% viac ropy vplyvalo na cenu negativne (o aky paradox, ved chcela viac ako rok predtym, ze???), pretoze sa ocakaval 10% rast dopytu, cize vo finale doslo k poklesu dopytu zo strany CIny (oproti ocakavaniam) a tym padom k prepadu cien (kedze kontraktori mali pripraveny ten objem, co sa odhadoval.
[Screen_Shot_2016-01-12_at_12.01.53_PM.png]
Tu to krasne vidis, akonahle je demand pod supply cena pada a naopak. Ak kontraktori zle odhadli rok 2016 a budu mat supply vacsi ako bude demand dojde k dalsiemu poklesu/stagnacii cien.
Staci ti to, ci stale mas pocit, ze som sa zle vyjadril?

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat