Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak se bráníte proti zahlcování IT požadavky z rodiny?

Zdravím,
jak se bráníte proti využívání širokou rodinou co se týče počítačů? Předpokládám, že nejsem sám. Studuju IT, je mi 22, řeším na počítači věčně něco do školy, rád si odpočinu bez nich. Chápu, že když je potřeba, pomůžu v rodině s počítačem, tak normální rodiny fungují.
Stává se ze mě ale 24/7 bezplatná podpora, doslova, v 1 ráno pětkrát volat je úplně normální hodina, protože zrovna teď ta blbá hra nechce fungovat, synáček přišel z hospody a nemá co hrát. Jedeme na návštěvu a já jen opravuju jeden počítač za druhým, posílají mi je domů s popisem, co s tím je a že ho potřebují fakt nutně opravit, bombardují mě přes SMS, emaily, telefon, dávají moje číslo kamarádům kamarádů. Samá přeinstalace systému kvůli hlouposti uživatelů, oprava hardwaru s tím, že v servisu povídali, jak to bude drahý, tak to udělej levně a řešení nefunkčních her i když jsem si sám žádnou rok nepustil.
Už jsem to dopracoval tak daleko, že čísla, ze kterých hrozí "přátelská pomoc", nezvedám, neznámá čísla ignoruju. Podržet si tu počítač dva měsíce a vrátit s tím, že nevím, nepomáhá. Říct si o peníze jsem vzdal, když si řekne o peníze automechanik z rodiny, nikdo se ani vteřinu nediví, když si já řeknu o stovku za práci, kterou jsem řešil od rána do večera, aby mi to aspoň pokrylo jídlo, tak jsem se zbláznil a pomluvy se o mně šíří další měsíc.
Jak tohle zastavit?

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Uz ti to poradil nado mnou Karel, ale pre istotu to zopakujem, zazil som nieco podobne. Ked som zaca…
fleg 03.01.2016 17:22
fleg
A navyse nejaka cast "zakaznikov" ti ostane aj po plateni Len aby nakoniec nezostali vsetci, pretoz… nový
blue5 08.01.2016 00:28
blue5
...zadarmo sa im s tym dnes naozaj nikto jebat nebude... http://www.slovodne.cz/slovodne/jebat/ :-D… nový
Yarda 08.01.2016 08:17
Yarda
Teraz sa mi napriklad dostal do ruk NB - v akcii v NAY. Vraj im predavac po kupe ponukol "nainstalov… nový
blue5 23.01.2016 12:30
blue5
Změnit rodinu, protože tahle je bezohledná. Jsi v podstatě "lehký muž" - neumíš říct NE! nový
IQ37 03.01.2016 17:53
IQ37
Nejbližší rodině zadarmo, naštěstí toho nikdy nechtějí moc a navíc to bereme jako vzájemnou protislu… nový
Prasak 03.01.2016 17:58
Prasak
No, ja se tim nikdy nezivil a dneska o tom vim prd, ale presto jsem tuhle situaci zazil. Jeste v dob… nový
helemese 03.01.2016 17:59
helemese
Ignorace takových telefonátů. Jinak se z toho zcvokneš... Když už je někdo neodbytný, tak prostě ne,… nový
Dale Cooper 03.01.2016 20:04
Dale Cooper
V rodině opravuju veškerou elektroniku, instaluju satelity, antény, řeším problémy se sítěma (ty na… nový
cejna 03.01.2016 20:56
cejna
Tak blízká rodina je jasná, taky to tak mám. Ale známí nebo kamarádi mi zavolat v jednu ráno kvůli P… nový
Dale Cooper 03.01.2016 21:27
Dale Cooper
Rodina zadarmo, rodina přítelkyně zadarmo, nejbližší známí zadarmo. Vlastně co to vykládám, oni mi p… nový
hynajs 03.01.2016 20:54
hynajs
Stejnej problém... Řekni jim pravdu a sečti to vždycky před tim "zákazníkem" 500*hodina, pak se chvi… nový
storny 03.01.2016 21:35
storny
:)) poradím ti, jak se bránit zahlcení routeru, když někdo stahuje o106- tradičně vykopnu pojistky n… nový
kmochna 03.01.2016 22:28
kmochna
Jak tohle zastavit? Zastavit? Co by za to niekto dal, keby sa mu furt hrnuli ksefty. :) Ja dam tak… nový
blue5 08.01.2016 00:25
blue5
Řekni si o nějaký prachy - 2-3 kila za hodinu a ještě si vyděláš a bez starostí v podobě shánění zák… nový
icepower32 23.01.2016 12:33
icepower32
Je to jak u doktora - neléčit rodinu. nový
mif 23.01.2016 16:18
mif
To je hezké, to budu používat.. nový
Niko Bellic 23.01.2016 16:47
Niko Bellic
A jak v "Básnících" "Ale to budu vypadat jako blbec!" "No to budeš stejně..." poslední
Roker 23.01.2016 20:37
Roker

Uz ti to poradil nado mnou Karel, ale pre istotu to zopakujem, zazil som nieco podobne.
Ked som zacal v IT podnikat, boli to samozrejme aj kamarati a rodina, co sa na mna obracali s poziadavkou tu nastavit/namontovat satelit, tu opravit/preinstalovat pocitac, ci nieco nastavit na navigacii alebo mobile.
Zrazu som mal kopec kamaratov, a co horsie oni mali svojich bratrancov a sestranice a ti mali dokonca frajerov, ci netere a zrazu som mal kopec roboty, co mi nic neprinasala.
Zacal som pomaly, zdoraznoval som, ze sa tym zivim, ze to nerobim pre zabavu, selektoval som komu zadarmo a komu nie, aj ked mnohi to nechapali. Pre vela ludi doteraz praca za pc nie je praca, ved je to len take klikanie a mackanie klaves.
Dnes robim zadarmo naozaj len vynimocne, napriklad aj mojich krstnych rodicov som skasiroval za montaz satelitu, co niesli pravdepodobne velmi tazko lebo nase vztahy akosi ochladli odvtedy.
Ale to ma netrapi, kto nechape, ze It a veci okolo toho nerobim ako zabavu a ze sa tym naozaj zivim si nezasluzi, aby som ja chapal jeho "potrebu" mu nieco spravit zadarmo.
Zacni si uctovat, tvrdo vsetkym a uvidis kolko budes mat zrazu volneho casu. A navyse nejaka cast "zakaznikov" ti ostane aj po plateni, pretoze casom pochopia, ze hoci uz nie si zadarmo, ze si stale lepsi a lacnejsi ako nejaky cudzi clovek z profi firmy.
Ono to na zaciatku trosku 'boli", nie som zdaleka tvrdy kapitalista a rad by som robil zadarmo, ale nezijeme v komunizme a casom si zvyknes.
Idealne je mat uz deti, deti potrebuju jest, treba ich satit a ked podnikas nikto ti neda nic zadarmo, potom nemas problem si vypytat prachy hoci aj od vlastneho otca;o).
P.S. Od vlastneho otca sice prachy nepytam, ale obsluhujem ho az ako posledneho, ked mam z krku komercnych zakaznikov, takze musi cakat co doteraz nevie prezut.

Teraz sa mi napriklad dostal do ruk NB - v akcii v NAY. Vraj im predavac po kupe ponukol "nainstalovanie OS" za 20€. Hovorim si sakra, v oficialnom podniku ciernota a hlavne, len za 20! Kam ten svet speje. Vzal som to aj ked toto robim nerad. Este pred tym ako som si ho zobral domov som si povedal, ze sa pozriem aspon na BIOS a co nevidim. Hnusna modra obrazovka, "Vitajte" - Win X, doklikane za 10 minut. Dodnes by som neveril, ze sa to da nacenit (aj v IT predajni sme OS na predanych strojoch doklikavali zdarma na pockanie). Ale ako vidim, ryzovat na hlupych a hlavne lenivych ludoch, ktory nevedia citat s porozumenim sa da dodnes, fuj. S NAY som skoncil (a to som si tam chcel skocit po vrecka do vysavaca, teraz si musim hladat nejaky ehop :.( ).

Nejbližší rodině zadarmo, naštěstí toho nikdy nechtějí moc a navíc to bereme jako vzájemnou protislužbu, brácha mi taky bez reptání pomůže opracovat kus dřeva, nebo opravit něco na autě.

A těm ostatním, když prostě už to nezvládáš a otravuje tě to, musíš před přijetím "zakázky" říct jednoduchou větu - Za peníze v Praze dům. Ti bystřejší poznají, že chceš prachy, nebo se zeptají co za to chceš (za malý věci flaška vína, či šiška salámu neurazí), těm natvrdlejším prostě řekneš, že zadarmo to nebude. A oni se rozhoupou, buď zaplatí, nebo půjdou dál. Každopádně přestanou otravovat s tím, že nejede kdejaká podělaná hra.

No, ja se tim nikdy nezivil a dneska o tom vim prd, ale presto jsem tuhle situaci zazil. Jeste v dobach, kdy pocitace nebyli az tak bezne a povedomi o nich bylo jeste mensi nez ted...a doby win95 a 98, ktere byli pokazene prakticky po instalaci :) A ja byl tehdy ten, ktery si umel poradit a zprovoznit to, coz bohate stacilo :)

Nicmene nikdy to nedoslo az takhle. Kamaradum jsem pomohl rad. Ale tim myslim opravdu kamaradum. Prakticky par nejblizsich lidi. Ne tem, ktere "znam". Byl jsem pozadan a tak jsem si udelal cas. Od toho kamaradi jsou. Ale po praci jsem byl vzdy odmenen, napriklad pozvanim na pivo, kde za me uhradil utratu treba za 2-3 stovky. Nikdy jsem nemusel si ani o nic rikat...proste to bylo prirozene. Ja jsem samozrejme pomohl kamaradovi a pro nej bylo stejne tak samozrejme me odmenit. Pokud je to jinak a ty jim nechces pomoci, pripadne oni se nedokazou odmenit, pak je nekde problem. Bud nejste takovy kamaradi, nebo nema takovy charakter. Pak se nabizi otazka, proc pomahas nekomu takovemu? :) Mozna je pak na case se zamyslet i nad vyberem kamaradu :) Jsou lide, kterym mas pomoci a jsou lide, ktere mas odmitnout. Za situaci, kdy te zneuzivaji uz prakticky vsichni kolem si muzes vlastne sam. Spravovat nekde neco celej den nekomu neznamemu, ci "celkem znamemu" jen tak pro nic za nic...jako pardon, ale existuje tenka hranice mezi ochotou a hlouposti :-) Kdyz za mnou prisel nekdo s vetou jako "memu kamaradovi/kamaradce/bratrovi/sestre nefunguje to a to...", odmitl jsem s tim, ze tohle posloucham velmi casto a nemam proste na to cas. Vetsinou to pochopili. Kdo to nepochopil a bral me za spatneho kvuli tomu, je blbec a ten me za to nestoji. Casto pak ovsem sami dosli k zaveru, ze mi za to neco daji. Pomohl jsem proste jen tem, kterym jsem chtel. Ostatni meli smulu, nebo museli nasadit lepsi motivaci. A tak to bylo celou dobu naprosto funkcni a bezproblemove.

Ty ses bohuzel nechal zneuzivat a ted uz je tezsi to vratit do rozumnych koleji. Za prve jim musis dat jasne najevo, ze sefem jsi tu ty. To oni neco potrebuji po tobe. Jednoznacne je usadit s tim, ze snad nemysli vazne, ze ti volaji v 1 rano kvuli blbostem. Jen se toho nebat, nechces jim snad delat saska celej zivot. Pomoci jen tem, kterym pomoci opravdu chces. Ale dost to vyselektovat. Ostatni proste ignorovat, oni to rychle pochopi. Bud pozadaji nekoho jineho, nebo te zacnou vice premlouvat/uplacet...a to neni spatna pozice :) Spatna pozice je ted, kdyz ze sebe delas vola.

Mluvim ale o kamaradech, taky "kamaradech", znamych a zname znamych...s rodinou je to vzdycky vsechno slozitejsi a ty sam znas pomery v te vasi nejlepe, tam to je brusleni na tenkem lede vzdycky :)

PS. Kdyz uz je nekdo opravdu velmi otravny, vzdycky pomuze stara dobra vec...proste rict, ze netusis co s tim :)

V rodině opravuju veškerou elektroniku, instaluju satelity, antény, řeším problémy se sítěma (ty na který stačím) zásadně zadarmo. Většinou mi stejně něco vnutěj - domácí vejce, klobásy, flaška... Stejně tak pro vybraný dobrý kámoše, kteří zase lecos udělaj pro mně na oplátku. Navíc tito všichni právě mají kamarády, známé, členy svejch rodin, do kterejch mi nic moc není a po těch vyžaduju placení. Takže dělat pro rodinu a kámoše je dobrá reklama. Asi mám štěstí, že v rodině nemám dementy, kteří by se mě snažili nějak využívat. Zavolat mi někdo v noci, že mu nejde hra, pošlu ho do prdele. Naštěstí maj buď rozum nebo to vědí a v noci mi nikdo nevolá...

Tak blízká rodina je jasná, taky to tak mám. Ale známí nebo kamarádi mi zavolat v jednu ráno kvůli PC hře? To bych je hodně rychle a nepříjemně odkázal do míst, kam slunce nesvítí...
Já mám trochu jinou "potíž". Občas (někdy hodně často) mi volají kolegové z pošt, kde jsem působil, zastupoval. No a ti mívají ve zvyku mi volat v sedm ráno; když mám ranní, tak dobrý. Ale při odpolední, což je třeba jednou dvakrát v týdnu, kdy můžu chrápat do devíti to je silně obtěžující... Když se mě někde pak ptají, jestli budou moci zavolat (třeba noví pracovníci, co jsem je zaučoval), tak bez problémů, ale upozorním, že před devátou to nemá význam :-) Dávám si služební teflon na ticho (ráno, když vstanu "ticho" vypnu) a soukromé číslo nemá kdekdo.

Rodina zadarmo, rodina přítelkyně zadarmo, nejbližší známí zadarmo.
Vlastně co to vykládám, oni mi přinejmenším láhev vína vždy vnutí, navíc můj domeček taky hodně spotřebuje a opravená studna od kamaráda (jako posledně) není k zahození.

Nestěžuji si, neboť musím říci, že tohle:

v 1 ráno pětkrát volat je úplně normální hodina, protože zrovna teď ta blbá hra nechce fungovat, synáček přišel z hospody a nemá co hrát

se mi ještě za dlouhá léta nestalo. A i kdyby stalo, pak bych tedy odmítnul, neboť od rána pracuji.

Stejnej problém... Řekni jim pravdu a sečti to vždycky před tim "zákazníkem" 500*hodina, pak se chvilku zamysli a čím bližší člověk to je tím vyšším číslem to poděl a sděl mu výslednou částku a za tim "ze známosti".. Ani ten člověk co ti donesl počítač nedělá v práci zadarmo...

Jak tohle zastavit?

Zastavit? Co by za to niekto dal, keby sa mu furt hrnuli ksefty. :) Ja dam tak max. 10 IT praciciek do roka.

Ak chces mat, ako ja, hlavne klud, tak zakladne chyby:
samá přeinstalace systému kvůli hlouposti uživatelů - 20€ minimalne za reinstal + zakladne free programy. A cenu prezradit hned na zaciatku! Je to prilis? Reinstal urobi ina firma.
oprava hardwaru s tím - no fuj, mozno tak napajaci konektor na NB, ale to zas byva niekedy adrenalin, potrebujem nieco nahodou pokazit este viac? Nie, HW opravuje ina firma.
a řešení nefunkčních her - hry a cracknuty SW riesi ina firma.

za práci, kterou jsem řešil od rána do večera - a toto je chyba tvojho manazera, opravy z ktorych srsi celodenna praca robi zasadne... ina firma

Aby to zas nevyznelo, ze som nejaky zidak, rodine a priatelom pomaham zadarmo, a kedze mavam skoro vzdy aj nejake naklady (minimalne na spotrebny material - stlaceny vzduch,...), tak koncim pre istotu nie na nule ale rovno v minuse, ale zas treba mat nejaku hranicu aspon pre sirsie okolie. Kamarat kamaratky uz ma proste smolu.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru