Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Jak se bráníte proti zahlcování IT požadavky z rodiny?

Uz ti to poradil nado mnou Karel, ale pre istotu to zopakujem, zazil som nieco podobne.
Ked som zacal v IT podnikat, boli to samozrejme aj kamarati a rodina, co sa na mna obracali s poziadavkou tu nastavit/namontovat satelit, tu opravit/preinstalovat pocitac, ci nieco nastavit na navigacii alebo mobile.
Zrazu som mal kopec kamaratov, a co horsie oni mali svojich bratrancov a sestranice a ti mali dokonca frajerov, ci netere a zrazu som mal kopec roboty, co mi nic neprinasala.
Zacal som pomaly, zdoraznoval som, ze sa tym zivim, ze to nerobim pre zabavu, selektoval som komu zadarmo a komu nie, aj ked mnohi to nechapali. Pre vela ludi doteraz praca za pc nie je praca, ved je to len take klikanie a mackanie klaves.
Dnes robim zadarmo naozaj len vynimocne, napriklad aj mojich krstnych rodicov som skasiroval za montaz satelitu, co niesli pravdepodobne velmi tazko lebo nase vztahy akosi ochladli odvtedy.
Ale to ma netrapi, kto nechape, ze It a veci okolo toho nerobim ako zabavu a ze sa tym naozaj zivim si nezasluzi, aby som ja chapal jeho "potrebu" mu nieco spravit zadarmo.
Zacni si uctovat, tvrdo vsetkym a uvidis kolko budes mat zrazu volneho casu. A navyse nejaka cast "zakaznikov" ti ostane aj po plateni, pretoze casom pochopia, ze hoci uz nie si zadarmo, ze si stale lepsi a lacnejsi ako nejaky cudzi clovek z profi firmy.
Ono to na zaciatku trosku 'boli", nie som zdaleka tvrdy kapitalista a rad by som robil zadarmo, ale nezijeme v komunizme a casom si zvyknes.
Idealne je mat uz deti, deti potrebuju jest, treba ich satit a ked podnikas nikto ti neda nic zadarmo, potom nemas problem si vypytat prachy hoci aj od vlastneho otca;o).
P.S. Od vlastneho otca sice prachy nepytam, ale obsluhujem ho az ako posledneho, ked mam z krku komercnych zakaznikov, takze musi cakat co doteraz nevie prezut.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat