Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Krize OKD (důl Paskov etc.)

Pokud tedy je pravda, že chce pan B. "dotaci" 4mld Kč (prý 150 mio €), aby na chvíli udržel horníky v práci, tak je to IMHO nehoráznost.

Naštěstí se zdá, že vláda se z pana B. nepo..kaká, ani odborový boss Středula nevypadá, že by miliardy panu B. přál.

Nechce se mi to počítat, ale kdyby všichni propuštění horníci dostali opravdu fešáckou podporu v nezaměstnanosti (dole v dole jsem byl, není jim co závidět, strašná práce..), vyšlo by to mnohem levněji. A ať si s dírou v zemi dělá pan B. co chce. Když bylo uhlí v kurzu, vydělal mnohonásobně více.

--
edit: upravil jsem přepočet na Kč ;-)

Předmět Autor Datum
ještě bych mu napral k úhradě veškeré ekologické škody. Jinak si myslím, že s náma (coby státem) vy…
touchwood 10.12.2015 19:23
touchwood
No já ti nevím... Jeho prsty asi sahají hodně vysoko, když kvůli němu (jinak přísně objektivní) Česk…
Dale Cooper 10.12.2015 19:47
Dale Cooper
Paskov se zavírá od roku 1994 (nebo 1996, už si to nepamatuju úplně přesně). Vždyť už je to komedie,…
Zarniwúp 10.12.2015 19:24
Zarniwúp
Tak onoho pana B. já osobně vnímám jako arcizmrda, který jenom vrhá špatné světlo na všechny poctivé…
Roker 10.12.2015 23:45
Roker
Jen jedna malá technická: tihle Bakalové a spol. těží národní (nerostné) bohatství a zůstává po nich…
touchwood 11.12.2015 08:13
touchwood
Myslel jsem to jen z té pozitivní stránky, že boss dle svého vyjádření nebude tlačit na vládu, ať pu… poslední
L-Core 11.12.2015 09:23
L-Core

Paskov se zavírá od roku 1994 (nebo 1996, už si to nepamatuju úplně přesně). Vždyť už je to komedie, kdyby to nebylo k pláči. Tehdy brečeli horníci čtyřicátníci, že už je na rekvalifikace pozdě a dvacet let se to nemění, loni jsem se zase dočetl o hornících čtyřicátnících. Horníci nestárnou. :-)
Kolika zaměstnancům hrozí propouštění? 1700 kmenových a cca 600 návazně, tak nějak jsem to teď někde četl... Kolik úředníků má stát přijmout příští rok? 13000, určitě se tam pro ně najde místo. :-)
edit: Aha, tak komplet je to prý 13000 lidí, tak to se akorát vyrovnává. Těch 1700 by měl být Paskov.

Tak onoho pana B. já osobně vnímám jako arcizmrda, který jenom vrhá špatné světlo na všechny poctivé podnikatele a živnostníky (samozřejmě není sám) o tom žádná a nemá cenu o tom polemizovat...

Co mě ale zaujalo na výkladu Tvém, toho pro mě neskutečného, bolšánského kripla středuli i některých dalších lidí vyjadřujících se k dané věci je jedna myšlenka.

"Když to vydělávalo, tak majitel byl spokojený a teď když je provoz ztrátový, tak to chce zavřít hajzl"

Sorry, ať je Bakala kurva jaká chce, tak podle mého názoru člověk podniká kvůli zisku, ať už je to drobný živnostníček kvůli obživě rodiny, nebo nadnárodní koncern, generující miliardový kapitál, princip je pořád stejný. Čekal snad někdo, nebo si snad myslí, že by byl správný přístup založit firmu, veškerý výnos ukládat do prasátka a v okamžiku, kdy například cena jeho komodity klesne pod únosnou mez a místo vydělávání začne prodělávat, prasátko rozbil, dotoval celý provoz až do okamžiku, kdy bude na nule (nebo snad ještě lépe, že by prodal veškerý majetek a skončil pod mostem) a až potom by mohl jaksi "morálně čistý" své vlastní podnikání ukončit?
Proč tyto proletářské, nic neřešící a logice odporující věty?

Jen jedna malá technická: tihle Bakalové a spol. těží národní (nerostné) bohatství a zůstává po nich do značné míry zplundrovaná krajina. Stejně tak nemůže těžit každý, jedná se tedy o přirozený monopol. Stát samozřejmě uhlí potřebuje, takže ty vztahy nejsou jednoduché.

Tím nechci říct, že nesouhlasím s tím, že (běžný) ztrátový podnik má smysl zavřít, ale s tím, že se pohybujeme daleko předaleko od běžného tržního prostředí, kde to funguje opravdu přece jen trochu jinak.

Myslel jsem to jen z té pozitivní stránky, že boss dle svého vyjádření nebude tlačit na vládu, ať pustí chlup (x mld.) Názory odborů obecně na to, co by firmy měly a neměly, ponechávám stranou.

Odborářské bossy osobně nemám rád žádné (slušně řečeno). Jejich prakticky jedinými výstupy jsou neustálé navážení se do OSVČ (málo platí, bla bla bla).

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru