Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Ako sa zatepluju bytovky

U nas mame zateplovaci boom. 40 rocne baraky sa hromadne zatepluju, menia sa strechy, vytahy, nove balkony. Zachvilku nebude v meste cinziaku, ktory by nebol zatepleny.
Ide o velky biznis, ktory sa riesi tak, ze si spolocenstvo vlastnikov berie pozicku, ktoru potom splaca odvodmi do fondu oprav, co hlavne rodiny s nizsimi prijmami pomerne dost zatazi.
To, ze sa kradne a beru uplatky pri takomto biznise je asi jasne, v cinziaku mojich rodicov sa zateplovacia firma vyberala 3 roky, vlastnici sa na bytovych schodzach hadali a hned na zaciatku doslo k zmene domovej dovernicky. Preco dlho nebolo jasne, dnes uz to viem.
Firma bola vybrata, do toho sa pridala druha firma, okopcila projekt a dala nizsiu cenu, do toho prisla tretia a do schranok zacali chodit rozne anonymi. Kopec ludi prestalo na schodze chodit a dlho to vyzeralo, ze sa nic rekonstruovat nebude.
A pred par mesiacmi sa zacalo.
Prve, co mi vadilo bolo, ze firma chcela, aby som si zo stoziaru dal dole wifi anteny, pretoze podla novej normy tam nemozu byt zavesene, kedze ide zaroven o hromozvod. Povedal som im nech zhotovia novy hromozvod, co odmietli s tym, ze to napisu do zavad.
Druha vec, co ma pobavila bolo ked mi nejak panko z firmy oznamil, ze ci si nenatriem stoziarohromozvod aspon, ze jeho chlapci by mi mohli pomalovat anteny. Bolo mi to smiesne ako chcel strasne usetrit a kedze odmietli srpavit novy hromozvod suhlasil som. Na zaver ma dorazil, ze nech to natriem na strieborno. Asi to tak maju v projekte a chcu sa chvalit potom mojou pracou.
To nic nie je. V projekte je kamerovy system v cene 3000 eur. Ked som sa u domovej dovernicky informoval, co je to za system, ze s tym pracujem a vedel by som zhodnotit, ci to ma cenu 3k dozvedel som sa, ze je to ok, ze ona to videla inde a nemam sa bat vsetko bude.
To mi bolo podozrive, ale neriesil som to, ja tam nebyvam nakoniec, montovat to nemusim a ked budu mat v cinziaku cinsky set za 300 a zaplatia zan 3k je to ich problem. Vlastne trosku aj moj, uver sa bude splacat dlhe roky, aj po smrti mojich rodicov a tak ho vlastne ako dedic budem splacat aj ja. Co mi hned nedoslo.
Bombonik na zaver. Dnes som bol jednemu obyvatelovi opravovat tv, kedze robosi mu rozsekli kabel pri oprave balkona. Kedze pozna zazemie stavebnej firmy (pracujem tam jeho kamarat) dozvedel som sa, ze domova dovernicka dostala 20k a clovek zo spravcovskej spolocnosti dalsich 20k.
Kurva viem, ze sa kradne, viem, ze ludia beru uplatky, ale toto je na mna moc, ked na uplatky rozdala stavebna firma 40k, ktore samozrejme musia zaplatit vsteci obyvatelia bytovky v splatkach za uver, cize skor, ci neskor aj ja a tak zacinam premyslat, co s tym mozem este taketo ex post spravit.
P.S. Osobne som cakal, ze dovernicka dostala maximalne par tisic (2-3), pretoze na schodzach lobovala za neskorsieho vitaza, ale tych 20k mi hrozne kole oci.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat