Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Cenzura internetu

ad 1) jenže tohleto je přesně onen extremismus, a to z obou stran. Tady se neřeší zda ten člověk je slušný nebo schopen za to bydlení platit, ale to, že má nebílou barvu kůže a mluví divnou češtinou. A oba tábory použijí automatické střelivo, jeden o "nepřizpůsobivých", ten druhý o "chudácích Romech, které nikdo nemá rád". Na to "xenisti" začnou povykovat, že si je "sluníčkáři mají nastěhovat domů" a sluníčkáři vytáhnou s Facebookovou kampaní.

Meritum to ale nijak neřeší a neřeší to ani stereotypy vnímání obou extrémních skupin, pro jedny jsou všichni cikáni zloději, dealeři drog a pasáci, pro ty druhé zase utlačovaná minorita. Že realita je úplně jinde a celá tato menšina je složena ze slušných, normálních i zločinných lidí, z bohatých i chudých, to už nikdo v zápalu boje neřeší. A že bez reference odmítneš uchazeče o podnájem čistě na základě toho, že to je cikán, ne kvůli tomu, že např. na to nemá, nebo proto že to je recidivista nebo člověk s dluhy, tak co jiného by to bylo než krystalicky čistý rasismus, posuzování lidí podle toho jak vypadají, ale nikoli podle toho co dělají a jak se chovají.

Srovnávání nesvobodných režimů s víceméně svobodnou společností dneška nutně vede k naprosto chybným a mylným závěrům. Srovnávej vývoj po roce 1990, tam jsou také velké změny, nicméně z relativního pohledu proti době před 1989 naprosto kosmetické, ale hlavně: ten základ se moc nemění. Lidské hříchy a hříšky byly, jsou a budou. To se jen tak nezmění, měnit by se ale neměly ani naše základní kameny morálky jen proto, že to je pro nás "nevýhodné."

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat