Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Preco Grecko zostalo v EU

Nemam rad konspiracne teorie, uz len preto, ze ich je strasne vela a ludia im radi tupo veria, ale so zachranovanim Grecka sa to priam ponuka.
Coraz castejsie sa tvrdi, ze prijatie Grecka do EU a menovej unie nebol ekonomicky, ale politicky motivovany krok. Vlastne slo o ekonomiku, ale v tomto pripade Nemecka a Francuzska. Niektori ekonomovia uz dlshsie tvrdia, ze o tom, ze Greci falsuju statistiku sa vedelo uz dopredu. Dokazy na to nie su, ale vysledky, ktore davali pred prijatim a tesne pred prijatim ukazovali na maly hospodarsky zazrak v Grecku. Napriek nezasiahli ani spicky EU ani MMF, ktory na to mal dohliadat.
Dovod sa ponuka. Nemecka strana neoficialne priznala (zdroj nasa byvala ministerka financii), ze zarobila (skor si myslim, ze to je len obrat, pretoze cislo je obrovske)) na obchode s Greckom za cely ten cas biliony eur a prave pre dovod vysokeho zahranicneho obchodu a jeho zjednodusenia potrebovali Nemci a Francuzi mat Grecko v menovej unii stoj co stoj, pretoze mimo EU by im zisky klesali.
Uz pri prvom zachrannom balicku sa EU rozdelila a sedliaci tvrdili, ze zachranovanie Grecka je drahsie ako jeho ponechanie osudu. Nicmenej to su len dohady, ktore sa tazko potvrdzuju. Druhy balicek sa opieral o to, ze ked sme uz zacali musime v tom vytrvat, co znie logicky (casto byva drahsie vyskocit uz z robehnuteho vlaku) a opat sa proti tomu tazko argumentuje. Tu este stale nie je dovod velmi pochybovat o spickach EU az prichadza treti zachranny balik, kde malo byt Grecko jednoznacne vylucene z EU aj vzhladom na ich vnutorne udalosti (referendum a pod). Napriek roznym vyhlaseniam a hraniam na gasparkov (se vemou, se nevemou) sa nakoniec Grecko zachranovalo tretikrat.
Preco? Tu uz to naozaj nedava logiku, snad ziaden ekonom netvrdi, ze Grecko sa zachrani, pretoze sanca je asi taka, ze v rulete vyhrate sazkou na jedno cislo. Grecko sa nemoze zachranit, Grecko potrebuje drachmu, ktore devalvuje, cim zatraktivni svoj export. Kto si pozrie novodobu ekonomicku historiu Grecka uvidi, ze vzdy to tak robili, ked im tieklo do topanok. Devalvovali menu, zvysili export, co nastartovalo vnutornu spotrebu a po case boli zase z krizy vonku.
Takze preco sa Grecko opat zachranovalo?
Tvrdenia, ze kvoli nemeckym, ci inym bankam su scestne. Ak mali banky v Grecku pozicky tie boli uz davno splatene pri prvom, maximalne druhom zachrannom balicku (minimalne istina ak uz prisli o uroky pri nejakych restruktualizaciach), takze koho zachranuje treti balicek? Nechce sa mi verit, ze tie iste banky sa nepoucili a znovu poziciavali Grekom, aby neskor vydierali vlastne lokalne vlady a lobovali za zachranovanie Grecka v EU.
Fakt netusim, ale to, ze Grekom sme dali len par rokov navyse dnes tvrdia uz vsetci, takze preco sme im predlzovali tento polcas ich rozpadu?
Podotykam, ze celosvetovym spiknutiam na urovni iluminatov, zidov, Rotschildovcov a pod sa odmietam zaoberat, pretoze tie nemaju so zdravym rozumom nic spolocne.

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
grécko zostáva v EU jednoducho preto,lebo Nemci tam majú rozrobené obrovské investície,o ktoré by do…
audax 11.08.2015 21:46
audax
Někde jsem včera četl, že Německo na "akci Řecko" vydělá miliardy Euro i v případě, že mu Řecko nesp…
IQ37 11.08.2015 23:44
IQ37
A aj si pochopil z clanko ako zarobi to Nemecko?
fleg 12.08.2015 10:22
fleg
Prozatím chápu psaný text. Určitě to chápou tvůrci té studie.
IQ37 12.08.2015 11:54
IQ37
Takze chapes, ze to s Greckom nemusi mat aj nic spolocne? Nas slavny premier sa napriklad chvastal,…
fleg 12.08.2015 12:22
fleg
vykresluje Nemcov ako chrapunov, co zarobili na chudakoch Grekoch Nemusí být chrapúni, ale rozhoduj…
IQ37 12.08.2015 13:32
IQ37
Moja odpoved znie nie. Nemci zarabaju na celosvetovom poklese urokovych sadzieb, pretoze nemecke dlh…
fleg 12.08.2015 13:40
fleg
hlavne sme vzbudili v ludoch zase raz pocit, ze zli Nemci a chudaci Greci S Řeky špatné zkušenosti…
IQ37 12.08.2015 13:48
IQ37
To nie je podstatne, s Rusmi mame hrozne skusenosti a predsa sa net hemzi rusofilmi, ze sa az divim,…
fleg 12.08.2015 13:52
fleg
a predsa sa net hemzi rusofilmi, ze sa az divim, kde sa ich tolko urodilo Každý se Sověty nebojoval…
IQ37 12.08.2015 14:45
IQ37
To zbytocne odbacame podstatne pre mna je, ze si dufam pochopil, ze relativne normalne vypadajuci cl…
fleg 12.08.2015 15:11
fleg
Já jsem pochopil už dříve, že věřit čemukoliv z toho, co se píše na internetu, je blbost. Tady kdeja… poslední
IQ37 12.08.2015 15:14
IQ37

grécko zostáva v EU jednoducho preto,lebo Nemci tam majú rozrobené obrovské investície,o ktoré by došli kompletne,keby nechali Grécko krachnúť...keby sa v koži Grécka ocitlo Česko alebo Slovensko,tak by vyletelo z únie behom pár minút,v Česku by Nemci došli len o Škodovku,to by prežili,rovnako ako stratu modernej montážnej haly na vw tuareg a porsche cayenne,v Grécku majú obrovské pôžičky a iné investície,ktoré budú niesť peniaze,pokial bude Grécko aspoň minimálne fungovať ako člen EU,takže je eminentný záujem ho nejako zachraňovať,je to rovnaké ako s americkou vôlou každého učiť demokracii,aj za cenu toho,že to nikto živý nerozdýcha.....je to v prvom rade o peniazoch,až potom o peniazoch a prachoch...najprv záujmy Nemecka...potom dlho,dlho nič,potom delfíny a až potom ostatní členovia EU...takže sa nedivte,že sa radoví členovia EU ako my a vy s priemernými 20000-30000-covými hrubými platmi v czk u pracovne aktívnych ludí skladáme na 50-60000-korunové grécke dôchodky.....a to majú ešte tú drzosť sa Gréci vyjadrovať na adresu Čechov,Slovákov,Poliakov a ďalších,že prečo nás do únie brali,keď na to nemáme a nechceme Grékom ten vysoký životný štandard naďalej dotovať.....

Takze chapes, ze to s Greckom nemusi mat aj nic spolocne?
Nas slavny premier sa napriklad chvastal, ze vybavil pozicky s 0% urokom. Na prvy pohlad to znie logicky, tie pozicky sme dostali za jeho vlady. Ale pravda je, ze sme ich dostali preto, ze dlhdobo vykazujeme stabilitu a pozitivny hospodarsky vyvoj.
V clanku sa pise, ze spadli uroky na nemeckych dlhopisoch, cim Nemecko usetrilo 100 miliard na urokoch. Autor predpoklada, ze dovod je Grecka kriza, respektive, ze k tomu vyrazne prispela. Ale je to naozaj tak?
Podla mna nie, respektive vplyv Grecka je marginalny na vysku urokovych sadzieb nemeckych dlhopisov. Nemecke dlhopisy klesali dlhodobo v roku 2012 dokonca dosiahli minusovu hodnotu (co je uz nelogicke pomerne). Suvisi to s vyvojom celesvetovej akonomiky a ekonomiky Nemecka a celkom nerozumiem preco tam autor zaplietol Grecko.
Vlastne rozumiem...ten nadpis znie bombasticky a vykresluje Nemcov ako chrapunov, co zarobili na chudakoch Grekoch.
Ak by si potreboval dokaz pozri si graf na http://ekonomika.sme.sk/c/6209202/nemecko-po-prvykrat-predalo-dlhopisy-so-zapornym-vynosom.html.
A teraz sa pozri ako sa vyraba demagogia.
Tu je rovnaky clanok ako tvoj http://www.aktuality.sk/clanok/301735/nemecko-zarobi-na-greckej-krize-aj-keby-ateny-nesplatili-ani-euro/.
Vsimni si graf vynosov dlhopisov. Rok 2010 je useknuty a graf zacina od roku 2011, pretoze ma potom klesajucu tendenciu, a pretoze vynosy z dlhopisov ako som ti ukazal na grafe v predoslom clanku v roku 2010 stupali! Pritom clanok sa odvolava na klesajuce uroky od 2010 a evidentne klame.
Takze este raz...vplyv Grekov na vyvoj nemeckych dlhopisov je marginalny, pokles je totizto dlhodoby a bol uz pred Greckou krizou a navyse autori clanku sikovne zakryli v sk mutacii rast urokov v roku 2010.

Moja odpoved znie nie. Nemci zarabaju na celosvetovom poklese urokovych sadzieb, pretoze nemecke dlhopisy su vo svete ziadane. Dopyt je vacsi ako je ponuka a to uz dlhodobo.
Co to ma spolocne s Greckom netusim, ale clanky su na svete, bombasticke nadpisy tiez a hlavne sme vzbudili v ludoch zase raz pocit, ze zli Nemci a chudaci Greci.

Já jsem pochopil už dříve, že věřit čemukoliv z toho, co se píše na internetu, je blbost.
Tady kdejaký ocas (to nemyslím nijak osobně) může napsat v podstatě beztrestně cokoliv.
A vydává to za slovo boží. Vždyť je to k smíchu. Ale o čem bychom pak debatovali...

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru