Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Preco Grecko zostalo v EU

Nemam rad konspiracne teorie, uz len preto, ze ich je strasne vela a ludia im radi tupo veria, ale so zachranovanim Grecka sa to priam ponuka.
Coraz castejsie sa tvrdi, ze prijatie Grecka do EU a menovej unie nebol ekonomicky, ale politicky motivovany krok. Vlastne slo o ekonomiku, ale v tomto pripade Nemecka a Francuzska. Niektori ekonomovia uz dlshsie tvrdia, ze o tom, ze Greci falsuju statistiku sa vedelo uz dopredu. Dokazy na to nie su, ale vysledky, ktore davali pred prijatim a tesne pred prijatim ukazovali na maly hospodarsky zazrak v Grecku. Napriek nezasiahli ani spicky EU ani MMF, ktory na to mal dohliadat.
Dovod sa ponuka. Nemecka strana neoficialne priznala (zdroj nasa byvala ministerka financii), ze zarobila (skor si myslim, ze to je len obrat, pretoze cislo je obrovske)) na obchode s Greckom za cely ten cas biliony eur a prave pre dovod vysokeho zahranicneho obchodu a jeho zjednodusenia potrebovali Nemci a Francuzi mat Grecko v menovej unii stoj co stoj, pretoze mimo EU by im zisky klesali.
Uz pri prvom zachrannom balicku sa EU rozdelila a sedliaci tvrdili, ze zachranovanie Grecka je drahsie ako jeho ponechanie osudu. Nicmenej to su len dohady, ktore sa tazko potvrdzuju. Druhy balicek sa opieral o to, ze ked sme uz zacali musime v tom vytrvat, co znie logicky (casto byva drahsie vyskocit uz z robehnuteho vlaku) a opat sa proti tomu tazko argumentuje. Tu este stale nie je dovod velmi pochybovat o spickach EU az prichadza treti zachranny balik, kde malo byt Grecko jednoznacne vylucene z EU aj vzhladom na ich vnutorne udalosti (referendum a pod). Napriek roznym vyhlaseniam a hraniam na gasparkov (se vemou, se nevemou) sa nakoniec Grecko zachranovalo tretikrat.
Preco? Tu uz to naozaj nedava logiku, snad ziaden ekonom netvrdi, ze Grecko sa zachrani, pretoze sanca je asi taka, ze v rulete vyhrate sazkou na jedno cislo. Grecko sa nemoze zachranit, Grecko potrebuje drachmu, ktore devalvuje, cim zatraktivni svoj export. Kto si pozrie novodobu ekonomicku historiu Grecka uvidi, ze vzdy to tak robili, ked im tieklo do topanok. Devalvovali menu, zvysili export, co nastartovalo vnutornu spotrebu a po case boli zase z krizy vonku.
Takze preco sa Grecko opat zachranovalo?
Tvrdenia, ze kvoli nemeckym, ci inym bankam su scestne. Ak mali banky v Grecku pozicky tie boli uz davno splatene pri prvom, maximalne druhom zachrannom balicku (minimalne istina ak uz prisli o uroky pri nejakych restruktualizaciach), takze koho zachranuje treti balicek? Nechce sa mi verit, ze tie iste banky sa nepoucili a znovu poziciavali Grekom, aby neskor vydierali vlastne lokalne vlady a lobovali za zachranovanie Grecka v EU.
Fakt netusim, ale to, ze Grekom sme dali len par rokov navyse dnes tvrdia uz vsetci, takze preco sme im predlzovali tento polcas ich rozpadu?
Podotykam, ze celosvetovym spiknutiam na urovni iluminatov, zidov, Rotschildovcov a pod sa odmietam zaoberat, pretoze tie nemaju so zdravym rozumom nic spolocne.

Příspěvek do debaty

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat