Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Preco Grecko zostalo v EU

Takze chapes, ze to s Greckom nemusi mat aj nic spolocne?
Nas slavny premier sa napriklad chvastal, ze vybavil pozicky s 0% urokom. Na prvy pohlad to znie logicky, tie pozicky sme dostali za jeho vlady. Ale pravda je, ze sme ich dostali preto, ze dlhdobo vykazujeme stabilitu a pozitivny hospodarsky vyvoj.
V clanku sa pise, ze spadli uroky na nemeckych dlhopisoch, cim Nemecko usetrilo 100 miliard na urokoch. Autor predpoklada, ze dovod je Grecka kriza, respektive, ze k tomu vyrazne prispela. Ale je to naozaj tak?
Podla mna nie, respektive vplyv Grecka je marginalny na vysku urokovych sadzieb nemeckych dlhopisov. Nemecke dlhopisy klesali dlhodobo v roku 2012 dokonca dosiahli minusovu hodnotu (co je uz nelogicke pomerne). Suvisi to s vyvojom celesvetovej akonomiky a ekonomiky Nemecka a celkom nerozumiem preco tam autor zaplietol Grecko.
Vlastne rozumiem...ten nadpis znie bombasticky a vykresluje Nemcov ako chrapunov, co zarobili na chudakoch Grekoch.
Ak by si potreboval dokaz pozri si graf na http://ekonomika.sme.sk/c/6209202/nemecko-po-prvykrat-predalo-dlhopisy-so-zapornym-vynosom.html.
A teraz sa pozri ako sa vyraba demagogia.
Tu je rovnaky clanok ako tvoj http://www.aktuality.sk/clanok/301735/nemecko-zarobi-na-greckej-krize-aj-keby-ateny-nesplatili-ani-euro/.
Vsimni si graf vynosov dlhopisov. Rok 2010 je useknuty a graf zacina od roku 2011, pretoze ma potom klesajucu tendenciu, a pretoze vynosy z dlhopisov ako som ti ukazal na grafe v predoslom clanku v roku 2010 stupali! Pritom clanok sa odvolava na klesajuce uroky od 2010 a evidentne klame.
Takze este raz...vplyv Grekov na vyvoj nemeckych dlhopisov je marginalny, pokles je totizto dlhodoby a bol uz pred Greckou krizou a navyse autori clanku sikovne zakryli v sk mutacii rast urokov v roku 2010.

Reakce na příspěvek

1 Zadajte svou přezdívku:
2 Napište svůj příspěvek:
3 Pokud chcete dostat ban, zadejte libovolný text:

Zpět do debat