Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Co poviete na rusky dokument o 68?

V poslednych dnoch dost zhave tema spolu so sankcnym zoznamom, o ktorom by som sa dost nerad bavil, pretoze nan maju Rusi pravo a ceska, ci ina strana moze akurat robit tanecky s velvyslancami, co sa aj udialo. Tam nie je velmi o com, pretoze by to bola debata o nicom.
Ovela zavaznejsie je podla mna ten preslap, kde ruski dokumentaristi trosku pozmenili udalosti o 68. Takze v celom Ceskoslovensku ich armadu vitali obyvatelia s radostou iba v Prahe boli mensie miesta odporu? To uz kde sme?
Trosku mi unika zmysel toho dokumentu z pohladu Rusov. Jasne, ze na zahranicie kaslu dokument je namiereny smerom dvonutra, masiruju len vlastne obyvatelstvo, ale preco? Zeby sa naozaj chystala zmena postoju ku Stalinovi a celej jeho ere? Chcu ho oficialne rehabilitovat a zase to bude stary dobry ujo z Gruzinska?
Samozrejme velvyslanec v CR tlmocil, ze postoj ruskej vlady k 68 sa oficialne nemeni, ale nechce sa mi verit rovnako ako vsetkym komentatorom, zeby ruska vlada nevedela, co vysiela jej statna TV, respektive, zby dovolila vysielat nieco, co je v prikrom rozpore s jej oficialnym stanoviskom.
P.S. Dufam, ze sa tu nenajde nejaky blbec, co mi bude tvrdit, ze v 68 nas naozaj prisli oslobodit, ved aj inak "mimoprudovy" Zeman povedal, ze v tomto pripade to Rusi prestrelili a ze su mimo.

Předmět Autor Datum
To je putinovské Rusko, které funguje pouze tak, jak báťuška Putin píská. Není to o ruské TV, je to…
touchwood 02.06.2015 09:50
touchwood
Ovela zavaznejsie je podla mna ten preslap, kde ruski dokumentaristi trosku pozmenili udalosti o 68.…
cejna 02.06.2015 09:58
cejna
Hladam dovod, preco ruska TV vysielala tento dokument, kde tak hrubo prekrutili historiu. Bol urceny…
fleg 02.06.2015 10:34
fleg
Tak on ten Putin taky nemusí vědět úplně o všem, že. Dovedu si představit, že si nějaký aktivní scén…
L-Core 02.06.2015 12:06
L-Core
Ja nehovorim, ze o tom vedel, Putin ma predsa okolo seba svoj team ludi, takze aj oni rozhoduju a pl…
fleg 02.06.2015 14:32
fleg
zeby ruska vlada nevedela, co vysiela jej statna TV Pokud má ruská "veřejnoprávní" televize takový…
IQ37 02.06.2015 16:55
IQ37
Rusky je zde watch
miroslav 03.06.2015 22:38
miroslav
Niet sa vôbec čomu diviť, jedná sa o nekompromisnú propagandu. Keď mi moji starí rodičia rozprávali…
neregistrovaný 16.06.2015 20:45
neregistrovaný
Jak je to v Rusku nevim, ale statni Ceska televize si vysila naprosto co chce, lzou, vymysleji si, z… poslední
RedMaX 16.06.2015 21:31
RedMaX

To je putinovské Rusko, které funguje pouze tak, jak báťuška Putin píská. Není to o ruské TV, je to státní doktrína.

Návrat k vymývání mozků nenastal až s tímto dokumentem, ten tam funguje už nějaký pátek, v tomto případě jsme jen svědky toho, že můžeme jako přímí účastníci/pamětníci vidět obludnost této manipulace. To je celé. I v tomto ohledu se dá srovnat důvěryhodnost jiných ruských (dez)informací, např. o sestřelu malajsijského letadla.

Z vyprávění rodičů vím, jak okupačním jednotkám dělali lidi naschvály (přehazovaly se směrníky, posílali je špatným směrem), jedna rota prý kolem našeho města jezdila 3 dny, nemohli najít kasárna. :-) A taky si pamatuju, co vysílali před revolucí o 68. roce v TV (kontrarevoluce apod.) a co se učilo ve škole (tam to ale šlo poznat, že učitel to fakt neprožíval a že si myslí něco úplně jiného).

Ovela zavaznejsie je podla mna ten preslap, kde ruski dokumentaristi trosku pozmenili udalosti o 68. Takze v celom Ceskoslovensku ich armadu vitali obyvatelia s radostou iba v Prahe boli mensie miesta odporu? To uz kde sme?

A čemu se divíš? úplně stejně je zmanipulovaná a překroucená většina dokumentů o 2. válce. Propagandu (i lživou) používají všechna média na světě. U nás je v tom přeborník vyděračská ČT, která snad o žádný důležitý nebo kontroverznější zahraniční události nepodává objektivní informace. A co hůř, manipuluje i se zprávami domácími....

Hladam dovod, preco ruska TV vysielala tento dokument, kde tak hrubo prekrutili historiu. Bol urceny ruskym obcanom to je jasne, ale naco? Alebo fakt chceli len provokovat zahranicie? A opat naco?
Rozumiem vojneskym provokaciam, ked ruske lietadlo sprevadza svedska, americka, ci kanadska stihacka (testuju to vo velkom teda;o)), je to sucast taktiky overit si ako reaguju protivnik, kedy posle lietadlo proti nasemu, aky je reakcny cas a pod.. Zide sa to keby bolo treba.
Ale naco vznikol tento dokument a kam tym mieria je mi zahadou. Preco provokuju Cesko a Slovensko, ked tu maju pomerne silnu zakladnu sympatizantov? Ved aj ten chudak Zeman, co bol doteraz skor na ich strane musel uznat, ze to prehnali a priviedli ho do trapnej situacie uplne zbytocne.
Vacsinou Putinove kroky chapem a viem kam smeruje, teraz som nejako mimo, pretoze mi to nedava logiku.

Tak on ten Putin taky nemusí vědět úplně o všem, že. Dovedu si představit, že si nějaký aktivní scénárista/režisér myslel, že si tím u někoho udělá očko. Dokument je určen pro ruské publikum, ne pro zahraničí. Naše média často lžou úplně stejně, i když třeba v opačném gardu. Prostě manipulace veřejným míněním. Něco zveličím, o něčem pomlčím, najdu vhodného pamětníka a snadno překroutím cokoliv.

Ja nehovorim, ze o tom vedel, Putin ma predsa okolo seba svoj team ludi, takze aj oni rozhoduju a planuju a riadia. Putin je len jeden a vsetko by naozaj nestihol, nie je superman;o).
Mne ide o to, ze sa tu klame a proflaknutej veci a a povedal by som dost citlivej este, pretoze ti ludia zo 68 este stale ziju a pamataju si predsa ako to bolo, aj ked...prave som si spomenul na svojho otca, ktory ma v poslednej dobe zacina presviedcat o tom ako bolo pred 89 dobre a dokonca lepsie ako teraz lebo kazdy mal, kde byvat, vsetci pracovali...no proste raj.

zeby ruska vlada nevedela, co vysiela jej statna TV

Pokud má ruská "veřejnoprávní" televize takový status, jaký má ČT, tak se není čemu divit. Copak u nás má vláda oficiálně nějakou možnost ovlivnit média, když jednotliví členové vlády a poslanci parlamentu vrtí ocáskem, jenom aby jim ČT umožnila se dostat na obrazovku? A že ČT překrucuje z naší hiostorie kdeco, je veřejné tajemství.

Není důvod si myslet, že v Rusku je tomu nějak významně jinak. Rusku se možná taky hrubě nelíbí, jak ČT referuje o roli Ruska na Ukrajině... Není se čemu moc divit, jsou to jenom další mediální hrátky, kde tentokrát ČR hraje druhé housle a nemá možnost nijak ten dokument změnit podle svých představ. A to je deprimující! :-D

Jsem původně z malé vesnice, ale ani v nedalekém městečku nikdo pod tanky neskákal, ani po cizích vojácích nestřílel. Možná to bylo privilegium jiných obcí či měst - nevím. Jediný projev "nenávisti", který jsem zaznamenal, byl v tom, že na silnici byla vápnem namalovaná šipka, směřující do škarpy... Asi to mělo zmást ruské tanky, které obcí projely někdy v noci! Neviděl jsem je - nějak jsem to zaspal, ale ta namalovaná šipka nebyla porušená pásy tanků, které byly na asfaltce jasně zřetelné, takže ji místní hrdinové zřejmě namalovali na cestu až poté, co ty tanky byly pryč. :-D

Rok 68 hodně podléhá různým fabulacím...
PS: Ten dokument jsem zatím neviděl. Je někde odkaz ke shlédnutí (nejlépe s titulky)? Rusky se sice trochu chytám, ale není to dostatečné.

Niet sa vôbec čomu diviť, jedná sa o nekompromisnú propagandu. Keď mi moji starí rodičia rozprávali o dianí počas druhej svetovej vojny a porovnával som to s vedomosťami nadobudnutými v školskej lavici, bolo mi zle, z úrovne informácií, ktoré sú ochotní podávať v školách, občasne pekné bludy a klamstvá. Spomínam si ako nám raz profesorka vykladala o Jozefovi Tisovi a ukázala nám zjavne sfotošopovaný obrázok ako vraj hajluje, samotná otázka prívrženectva k fašizmu a nacizmu je na iné debaty. Rozprava o roku 68 zo strany starých rodičov bola tiež celkom zaujímavá, a samozrejme vcelku odlišná, ťažko súhlasiť s miernym príchodom červených.

Jak je to v Rusku nevim, ale statni Ceska televize si vysila naprosto co chce, lzou, vymysleji si, zatajuji fakta, manipuluji, proste chovaji se jak nejvetsi smejdi a nemyslim si, ze by jim si do toho nechali mluvit Zemanem nebo jinym politikem, takze si netroufam tvrdit, ze v Rusku je to jinak.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru