Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Odpor cechov k euru je krasny priklad ako dokaze par jedincov manipulovat s verejnou mienkou. Naozaj…
fleg 22.04.2015 08:21
fleg
cely vyvoj smeruje k jednej celosvetovej mene, a aj preto je euro spravny krok. Když připustíme, že…
cejna 22.04.2015 08:45
cejna
Praveze nie. Celosvetova mena nepride zo dna na den. Bude to postupny vyvoj, ktory bude sprevadzany…
fleg 22.04.2015 10:14
fleg
Vlastna mena je proste demagogia Demagogie je snaha o vytváření nějakýho superstátu s jednou měnou.
cejna 22.04.2015 12:12
cejna
To, ze spejeme k superstatu je viac ako iste. Dnes ziaden stat na svete nedokaze nic sam, ani vsemoc…
fleg 22.04.2015 15:31
fleg
Oni nám ještě Britové ukážou, že to jde i jinak. Jakmile opustí EU, budou mít plnou moc nad svými zá…
Niko Bellic 22.04.2015 17:28
Niko Bellic
Akonahle opustia Briti eurozonu pridu o vsetky hospodarske vyhod, ktore z nej maju. Vy si viete pred…
fleg 22.04.2015 19:59
fleg
Vy si viete predstavit, zeby ste dnes boli mimo EU? Akoby sa firmam eportovalo? Zhruba tak jak před…
Niko Bellic 22.04.2015 20:22
Niko Bellic
Uznávám, že po vystoupení jednoho státu to ten stát bude mít o trochu ztížený. Páč pomstychtivost zb…
cejna 22.04.2015 20:48
cejna
V globalizovanym svete si hrat na narodni staty je fakt hodne velka trotlovina. Fakt nevidim duvod p…
RedMaX 23.04.2015 22:15
RedMaX
Prosim tě, můžeš mi ukázat případ, který by podložil tvoje tvrzení o "zkorumpované EU"? Pokud vím, t…
JR_Ewing 24.04.2015 06:19
JR_Ewing
myslis ze podvody se zelenou energii se deji jen u nas? Jé, ty jses ale najivni. Biopaliva, zarovky…
RedMaX 24.04.2015 17:14
RedMaX
No, minimalne diky masivni podpore alternativnich zdroju energie v Nemecku dnes panely stoji tolik,…
JR_Ewing 24.04.2015 17:43
JR_Ewing
Myslis ten panel, co je na jeho vyrobu potreba spalit nekolik desitek metraku uhli? Tak nastesti se…
RedMaX 24.04.2015 21:10
RedMaX
Už zase se tu vytahuje naprosto nepravdivý argument? Kdy už se tím lidé přestanou ohánět. Podle zpr…
JR_Ewing 24.04.2015 23:07
JR_Ewing
Predpokladam, ze sis overil, kdo zadal a kdo zpracoval studii a hlavne, kdo ji financoval. Pokud to…
Radek 25.04.2015 06:51
Radek
I kdybychom paranoidně předpokládali jistou míru zkreslení a nadsadili si uvedené hodnoty, pak bycho… poslední
JR_Ewing 27.04.2015 08:04
JR_Ewing

Odpor cechov k euru je krasny priklad ako dokaze par jedincov manipulovat s verejnou mienkou.
Naozaj dodnes nechapem tie argumenty (vacsina z nich davno vyvratenych), ktore neustale podsuvaju odporcovia eura. Na druhej strane chapem postoj ludi, ktorym je za CZK smutno a nechcu sa jej vzdat. Mne bolo chvilku tiez.
Staci sa pozriet na vyvoj ekonomiky v poslednych desatrociach, lokalne meny su prezitok, cely vyvoj smeruje k jednej celosvetovej mene, a aj preto je euro spravny krok.
Btw len jeden argument, ktory sme tu pocuvali od zavedenia eura...neumerne zdrazovanie, inflacia, stratime na CR este viac....atd.
Nic z toho sa nestalo, naopak mali sme historicky prvu deflaciu, CR sme paradoxne dobehli este viac ako sa predpokladalo povodne a zdrazovanie bolo klasicke v medzirocnych medziach pred zavedenim eura.
Samozrejme koncept EU je diskutabilny a zdaleka nie dokonaly, ale nie o tom sa bavime.
A prial by som si, aby populisticki Greci mali naspat drachmu, aby tlchubi Madari zachvilku zbankrotovali kvoli saskovaniu s forintom a mozno potom sa zacne verejna mienka v CR pomaly lamat.
Lenze toto vsetko sa ukaze az za par rokov.
Myslim, ze odpor voci euru je u drvivej vacsiny ludi len silne emotivny bez racionalneho zakladu. Su proti, ani nevedia preco, ale su proti lebo to tak citia.

cely vyvoj smeruje k jednej celosvetovej mene, a aj preto je euro spravny krok.

Když připustíme, že tahle myšlenka je pravdivá a reálná, tak je jasný, že Euro správný krok není. Pokud bude jedna globální měna tak to určitě nebude Euro. Tudíž je odsouzený k zániku stejně jako ostatní lokální měny.

Praveze nie. Celosvetova mena nepride zo dna na den. Bude to postupny vyvoj, ktory bude sprevadzany postupnym zanikanim lokalnych mien. Viem si predstavit, zeby sa napriklad cinska mena rozsirila po celej Azii. Naco su okolitym statom vlastne meny? Co z toho maju? Aj tak hospodarsky zavisia od velkej Ciny ako zvysok sveta.
Vlastna mena je len take zotrvavanie na starych zvykoch. Mame vlastnu menu, mame nezavislost, mozme si ju ovaldat sami. Ale takto to uz davno nefunguje, dokonca obchod od nastupu globalizacie ma uplne iny smer ako kedysi.
Dnes si ziadne stat nemoze povedat, ze sa izloluje, ze bude samostatny, ze si vyrobi podstatne veci sam a pod. Iozlacia = upadok hospodarstva. Kazdy je prepojeni s kazdym, sme proste zavisli od susedov, do USA, od EU, od Ciny, idea samostatnosti a nezavislosti je prezitok.
Ale viem si predstavit ako ludia radi pocuvaju nejakeho debilka ako sa na namesti bucha do prs, ze my si korunu nedame a zeru mu to.
Vlastna mena je proste demagogia rovnako ako napriklad potravinova, ci energeticka sebestacnost. Opat sa to dobre pocuva, kazdy by chcel mat vlastnu energiu nezavislu od inych, vlastne potraviny nezavisle od inych. Ale to je utopia.
Samozrejme keby bola CR bohata krajina moze mat vlastnu energeticku nezavislost, ktoru vie dotovat. Moze mat rozvinute polnohospodarstvo a zivocisnu vyrobu, opat ak je ju schopna dotovat, aby jej produkty boli konkurencieschopne na trhu. Vsetko sa da. Len je to o peniazoch. A sme zase na zaciatku bludneho kruhu. Chceme peniaze musime si ich zarobit, zarobime len ako sucast vacsieho celku...atd.

To, ze spejeme k superstatu je viac ako iste. Dnes ziaden stat na svete nedokaze nic sam, ani vsemocne USA, ci obrovska Cina. Spojene staty europske su podla mna len dalsi nevyhnutny krok.
Samozrejme je tu mozny scenar, ze Europa zostane rozdrobena a potom je tu pravdepodobny vznik minispolocenstiev (napriklad Nemecko+okolite staty a tam by som sa urcite hlasil aj ja) respektive rozpad mensich statov vplyvom islamistickych extremistov, nacionalistickych hnuti a pod.
V kazdom pripade sprofanovane v jednote je sila bude platit v buducnosti dvojnasobne.

Oni nám ještě Britové ukážou, že to jde i jinak. Jakmile opustí EU, budou mít plnou moc nad svými zákony, zruší si zelené nesmysly a zadupou do země přistěhovalecké sluníčkáře (kdežto taková Itálie bude nadále přijímat stovky afrických uprchlíků denně). Nebudou muset dotovat rozežranost jiných států - pokud se nemýlím, vy jako nejchudobnější země Eurozóny jste museli poslat nemalé peníze na záchranu Řecka. A samozřejmě obchodovat budou se všemi dál. Obchod není určován politiky, ale zákazníky.

Akonahle opustia Briti eurozonu pridu o vsetky hospodarske vyhod, ktore z nej maju.
Vy si viete predstavit, zeby ste dnes boli mimo EU? Akoby sa firmam eportovalo? Vsade same clo, byrokracia, prirazky...nejako rychlo ste zabudli na fronty na hraniciach a asi nitko z vas nikdy nevyplnal ziadne papiere kvoli exportu (ja sice tiez nie, ale videl som to u zakaznikov).
Ano k fungovaniu EU mam samozrejme vyhrady aj ja, mal to byt elitny klub a drzia sa tam staty, ktore by som tam nikdy nevpustil, ale to su porodne bolesti.
Ja dufam, ze sa to vyriesi bez uplneho rozpadu EU, Grekov by som vyhodil okamzite a nevidim dovod ich drzat. Nerozumiem ekonomom, ktory tvrdia, ze odchod Grekov by EU poskodil.

Uznávám, že po vystoupení jednoho státu to ten stát bude mít o trochu ztížený. Páč pomstychtivost zbejvajících států by se v tom určitě projevila.
Jediný rozumný řešení je celkovej rozpad EU na původní státy, návrat k tradičním měnám, zrušení sociálního inženýrství, kvót na cokoliv, zrušení regulací, deregulací a návrat k normálnímu obchodování mezi jednotlivými státy na základě vzájemných dohod. Není problém si s různejma státama vyjednat vzájemnej volnej pohyb osob, volnej pracovní trh, bezcelní obchodování. Ale na základě potřeb konkrétních států, na jejich svobodný vůli se dohodnout s kým a jak obchodovat.

V globalizovanym svete si hrat na narodni staty je fakt hodne velka trotlovina. Fakt nevidim duvod proc bych mel ukazovat nekde v nejakym miste, kde si to nejakej papalas vzpomene obcanku (nebo dokonce si kvuli ceste do hor (Alp) delat pas). Stejne tak nechapu, proc bych mel platit clo jenom kvuli tomu, ze si neco nekoupim v Ostrave ale v Mnichove. (Ostravu mam dal od domova nez Mnichov.) Vracet se do stredoveku a zavadet nejake narodni staty muze jen opravdovy hlupak. Tim samozrejme neobhajuju soucasnou zkorumpovanou EU, kterou ridi nejaky bezejmenni byrokrati v Bruselu bez vule lidu. Takze rozpad EU je mozny, ale nasledne je nutne nahradit EU jinym spolkem - ponekud demokratictejsim, ekonomicky unosnejsim a vyvojove progresivnejsim.

Prosim tě, můžeš mi ukázat případ, který by podložil tvoje tvrzení o "zkorumpované EU"? Pokud vím, tak vysávání a úplatky, o kterých je u nás slyšet kolem EU je čistě dílem našich politiků.
A do středověku by bylo možná lépe se spíš vracet než nevracet:
Za Karla IV. sahalo České království od Itálie až do Polska (z pohledu dnešních států), větší územní celek, jak bylo řečeno. Po nějakou dobu jsme také byli součástí Rakouska-Uherska, což byl taky větší státní celek. A v podstatě do první světové války byly hranice mezi státy výrazně prostupnější a také národnostně rozmazanější, než jsou dnes.
Až v podstatě první světová válka nás striktně segregovala (a druhá to dorazila), že občané různých států se téměř nemísili.

No, minimalne diky masivni podpore alternativnich zdroju energie v Nemecku dnes panely stoji tolik, ze je mozne je provozovat s rozumnou navratnosti i bez dotaci. Jake jine tlaky nez regulace muze pouzit staty, kdyz se snazi vcas zapojit udrzitelne technologie, abychom si tu planetu definitivne neznicili.

Myslis ten panel, co je na jeho vyrobu potreba spalit nekolik desitek metraku uhli?

Tak nastesti se prolamuji limity a uhli zlevnuje. :-D

Ja nemam problem s regulaci, ja mam problem s tema co regulaci narizujou - politici. Politiku je znacne omezene mnozstvi, kazdeho za nejakou castku uplatis, mozna ne tak viditelne jako v CR kde se s tim nikdo netaji, ale uplatis, takze zelena loby muze na alternativnich zdrojich energie zvesela vydelavat a samozrejme ze ne na ukor politiku, ale na ukor beznych lidi.

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru