Přidat debatu mezi oblíbenéZasílat nové příspěvky e-mailem Má smysl dožít se vysokého věku?

Je to trochu pochmurné téma, ale nějakou dobu nad tím přemýšlím. Má smysl dožít se vysokého věku? Jistě, někteří lidé mají jak se říká tuhý kořínek. Zdraví jim slouží dlouho a to jak fyzické, tak duševní. Ale pravidlem to není. Měli jsme v rodině několik příslušníků, kteří se dožili kolem 90 let. Ale jejich poslední léta byla hodně odlišná. Uvedu dva příklady:

První příslušník byl dlouhodobě ležící. Netrpěl žádnou vážnější nemocí, jen byl prostě starý a nemohl už moc chodit. Časem nastoupila i stařecká demence (je to možná hrubý výraz, ale asi korektní). Později už o sobě moc nevěděl, komunikace s ním byla obtížná, mluvil nesmysly. Rodina s ním měla hodně práce, protože už pak nechodil na toaletu a musel nosit pleny. Posledních několik dní strávil v nemocnici, zemřel v noci, sám, ráno to akorát oznámili nejbližším.

Druhý příslušník, tentokrát žena. Byla do posledních okamžiků soběstačná. Měla jen problémy s klouby a tak chodila o berlích. Opět žádná vážnější nemoc, brala jen prášky na tlak a něco na křečové žíly, pokud vím. V mládí byla profesí učitelkou, ráda luštila křížovky, učila se cizí jazyky. Byla s ní vždy rozumná řeč, i ve vysokém věku. Žila jako vdova sama v bytě, na Vánoce k ní vždy jezidla její mladší sestra. Zemřela před Novým rokem, doma v kuchyni upadla na zem a už se nepostavila. Nějaká rozsáhlá mrtvice. Byla s ní celou dobu její sestra.

A teď jaká je pointa. Každý musíme jednou udejít, to je jasné. Ale jakým způsobem? Oboje úmrtí jsou samozřejmě smutné a všechno, ale říkám si s odstupem času, že osoba v druhém příkladu měla vlastně štěstí. Zemřela doma, nebyla sama, dokázala se vždy o sebe postarat a tak nebyla přítěží pro ostatní. Takovou smrt bych si přál. Teda v porovnání s prvním příkladem. Prostě žít si v pohodě do nějakého věku, nemusí být extra vysoký a pak šmytec. Bez dlouhé postupné degenerace.

Co vy, jak to vidíte? :-)

Jsou zobrazeny jen nové příspěvky. Zobrazit všechny
Předmět Autor Datum
Sice to neplati na sto procent,ale to v jakem stavu se vysokeho veku dozijes, muzes ovlivnit i a hla… poslední
RedMaX 23.04.2015 22:24
RedMaX

Sice to neplati na sto procent,ale to v jakem stavu se vysokeho veku dozijes, muzes ovlivnit i a hlavne ty!

Pohyb, zdrava strava, neznicene zivotni prostredi, to vse ma velky vliv. Jednou jeden doktor rekl, ze zit zdrave neni o tom v kolika letech zemres, ale kolik let budes umirat.

Takze ano chci se dozit vysokeho veku (kdo by taky nechtel) a chci se ho dozit v co nejlepsi kondici. Pokud budu mit smulu a mozek to zabali driv, tak holt osud, ale to uz neovlivnim a jen se muzu snazit si zvysovat sanci, ze to ten mozek a telo nezabali driv nez srdce. Urcite je to vetsi sance nez si treba sazet sportku a ocekavat vyhru. :-)

Zpět do debat Přispět do debaty Nahoru